středa 24. ledna 2018

Extraborůvkové muffiny

Vezměte hrst borůvek. Ještě druhou. A třetí. To je skoro všechno, co na tyhle muffinky potřebujete. Díky tomu jsem tenhle recept byla schopná upéct zcela neplánovaně z domácích zásob těsně poté, co jsem zjistila, že brusinky už z obchodů vymizely - k mé velké lítosti. A pak ještě jednou plánovaně, jen pár dní po prvním pokusu. Muffiny totiž a) byly moc dobré, b) vyžadovaly jen velmi málo času v kuchyni a c) bylo jich jen málo (=9).
Borůvky mohou být čerstvé či mražené (nerozmražené). Asi bych vám měla přiznat, že mé "borůvky" byly z poloviny rybíz, to díky složení mražené směsi lesního ovoce. Klidně se dopusťte stejného hříchu - kyselost rybízu muffinům jen prospěje. A také se nelekejte, že recept nedodržuje zásadní pravidlo tvorby muffinů, tedy míchat tekuté a sypké co možná nejpozději. Takhle to prostě funguje.
Recept je jen mírně upravenou verzí muffinů z mého nekonečného zdroje inspirace...

Na devět velkých krasavců:
200 - 250g borůvek, 195g hladké mouky, 90g cukru, 70g másla, 1 lžička citronové kůry, 1 a půl  lžičky kypřícího prášku, čtvrt lžičky jedlé sody, 3/4 hrnku zakysané smetany(alternativně podmáslí) (necelý 1 kelímek), 1 velké vejce, čtvrt lžičky soli

Máslo rozpusťte a nechte lehce zchladnout. Přelijte ho do větší mísy, přidejte cukr, citrónovou kůru, vejce a zakysanou a promíchejte. Poté přidejte sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Opět promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte mouku a borůvky (možná vám těsto trochu zfialoví, to vůbec nevadí). Těsto bude dost husté - to kvůli tomu, aby všechny borůvky neklesly ke dnu.

Troubu předehřejte na 180 stupňů a devět formiček na muffiny vyložte papírovými košíčky. Těsto do nich rovnoměrně rozdělte - asi bude dosahovat až k okraji, výsledné muffiny doufejme ještě hezky nabydou, takže budou pořádně velké.

Pečte asi 25 minut, až muffinky zezlátnou a špejle do nich zapíchnutá vyjde ven prakticky suchá. Nejlepší jsou prý ještě za tepla!

Žádné komentáře:

Okomentovat