pondělí 22. ledna 2018

Zelný salát s koprem

Slíbený zelný salát už je týden snězený, ale recept si snad ještě pamatuji, tak se o něj zkusím podělit. Řekla bych vám, že je to taková zdravější verze coleslawu, ale jelikož byste mohli namítat, že s coleslawem to má společné jedině to zelí, raději to říkat nebudu. :) Také bych řekla, že místo smažených kuřecích kousků a la KFC se k němu víc hodí pečený losos - vyzkoušeno v praxi. Ale můžete ho jíst taky samotný, můžete si k němu udělat slaný koláč s řepu z předchozího receptu...možnosti jsou téměř neomezené. :) Naproti tomu vám k přípravě stačí velmi omezené množství surovin - v tomhle ohledu spatřuji jediné úskalí, a totiž to, že hlávky zelí se v obchodech často nalézají pouze ve velikostech jak pro stádo koz, ne pro čtyřčlennou rodinu, z níž dva zelí nejí...ale třeba by je mohl tenhle salát přesvědčit.

Na 1 velkou mísu salátu:
1 salátová okurka, půlka hlávky zelí (cca 900g), 1 svazek kopru (20g)
Zálivka: 120ml bílého vinného octa, 120ml vody, 3 lžičky soli, 4 lžičky cukru

Vezměte si pořádný nůž a : zelí nakrájejte na tenké proužky, okurku na co nejtenčí plátky, kopr nasekejte najemno. Vše promíchejte v míse a zalijte nálevem. Ten připravíte smícháním octa, cukru a soli. Až se cukr a sůl rozpustí, přilijte ještě vodu, promíchejte a nalijte na zeleninu. Důkladně promíchejte a nechte alespoň dvě hodiny marinovat - zelí by mělo změknout a výrazně zmenšit svůj objem.
V ledničce by měl salát bez problémů (jiných než takových, že ho někdo sní předčasně) přečkat několik dní.

Žádné komentáře:

Okomentovat