neděle 5. listopadu 2017

Minirohlíčky s čokoládou


Tyhle rohlíčky mi moc chutnají. Až tak, že bych je sem klidně umístila hned po tom, co jsem ochutnala první, ještě teplý. Ale nestalo se tak, já mezitím stihla všechny sníst, upéct další várku, trochu se vzpamatovat z probdělé noci na Tmou, začít se těšit na další probdělou noc - no prostě tak, tady jsou. :)
Nápad pochází z mé (další) oblíbené kuchařky od autorky blogu Smitten kitchen (bez ohledu na to, že vlastně stále nevím, co ten název znamená). Jedna z mála knih, kde mě vážně láká skoro všechno. Do těchto rohlíčků se jako tajná ingredience přidává (tipněte si)...krémový sýr. Těsto je pak úžasně křupavé. Dovnitř navíc můžete dát prakticky cokoli - a také spoustu věcí zároveň: čokoládu, marmeládu, oříšky, skořicový cukr...nebojte se nedodržet recept a vymyslet vlastní kombinaci.

Na 1 plech rohlíčků - 20 - 30 ks.
Těsto: 115g másla, 115g krémového sýra, 125g hladké mouky, čtvrt lžičky soli.
Náplň: 40g nalámané hořké čokolády, 40g nasekaných vlašských oříšků, 5 lžic malinové marmelády,
lžička skořicového cukru...a dál podle vaší fantazie
Dokončení: 1 vejce, další skořicový cukr

Změklé máslo prošlehejte s krémovým sýrem. Přidejte hladkou mouku, sůl, promíchejte, z těsta utvořte placku, tu zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu do ledničky - ale můžete ji tam nechat i přes noc.
Než se rozhodneme v přípravě pokračovat, připravíme si plnění: marmeládu na potření placek, čokoládu / oříšky / skořici na posypání. Těsto rozdělíme na poloviny a každou zvlášť na pomoučněném válu rozválíme na kolo o průměru cca 30 cm. Placku po celé ploše potřeme asi dvěma lžícemi marmelády a rovnoměrně posypeme dalšími ingrediencemi. Pak kolo rozkrájíme na cca 10 trojúhelníčků jako pizzu. Rohlíčky vzniknou tak, že každý trojúhelníček zavineme do ruličky - postupujeme od širšího konce do špičky.
Rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem. Před vložením do trouby vyhřáté na 180 stupňů je ještě potřeme rozšlehaným žloutkem smíchaným se lžící vody. Nakonec posypeme skořicovým cukrem a pečeme 20-25 minut, až jsou na povrchu krásně zlaté. Pokud vám trocha náplně vytekla, neděste se, je to normální a ničemu to nevadí.
Dají se jíst teplé i studené.

Žádné komentáře:

Okomentovat