neděle 5. listopadu 2017

Puding s příchutí bílé čokolády a ostružinovým přelivem nahoře

Představte si, u nás doma se nachází asi deset různých skleněných pohárků s nožičkou, ale žádné dva stejné. Respektive, žádné dva stejné, do kterých bych směla připravit puding. Takže když ne uniformita, tak aspoň stupně vítězů. :) Motivací pro tenhle dezert byl zbytek ostružinového kompotu, který se neupotřebil na jeden malý cheesecake. A jedna celá bílá čokoláda, která se nespotřebovala při přípravě nevím-jakého-dortu, místo kterého nakonec vzniknul onen cheesecake. Kupodivu jsem natrefila přímo na recept, který požadoval vyhovující množství ostružin i bílé čokolády.
Dezert jsem nakonec ochutnala jako sladkou tečku po výborném obědě u babičky, ale myslím, že bych ho byla schopná jíst každé ráno. A možná i puding samotný, bez těch ostružin nahoře. :)

Na 4 skleničky:
Puding: 130g bílé čokolády, 3 lžíce kukuřičného škrobu, půl lžíce cukru, špetka soli, 530ml plnotučného mléka, půl lžičky vanilkového extraktu
Přeliv: 100g ostružin (ideálně čerstvých, ale ty já neměla), 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce cukru, 30g másla, 1 vejce

V misce smíchejte škrob, cukr a sůl. Přilijte mléko, dobře promíchejte a nad vodní lázní zahřívejte za občasného míchání tak dlouho, až směs zhoustne - asi 15 minut. Přidejte nalámanou čokoládu a ještě pět minut zahřívejte a míchejte. Měl by vzniknout hustý krém. Odstavte, vmíchejte vanilkový extrakt a rozdělte do misek.

Na ostružinový přeliv (blackberry curd, chcete-li) rozmixujte všechny ostružiny a výslednou směs přepasírujte přes síto, abyste se zbavili zrníček. Pyré smíchejte s citrónem, cukrem, vejcem, přidejte máslo na kostičky a zahřívejte tak pět minut, než směs trochu zhoustne a na povrchu se objeví bublinky.

Na puding nalijte tenkou vrstvu ostružinové omáčky a nechte alespoň hodinu vychladit.


Žádné komentáře:

Okomentovat