sobota 25. listopadu 2017

Brusinkové řezy

Zatím to letos vypadá, že od října do ledna se u mě peče pouze z jedné suroviny. Víte jaké? Červené. No, bohužel jsem nevymyslela vhodný název receptu, který by vám to neprozrazoval. Takže brusinky. Jsou úžasné: úžasně barevné, úžasně nakyslé...prostě úžasné. :) Ale ne zcela dobře dostupné, ještě že v Bille kousek od mé práce je mají pravidelně...Loni byl hitem sezóny brusinkový koláč, letos zatím brusinkové řezy. Maminka o nich po prvním ochutnání básnila tak dlouho, že jsem je znovu upekla již o týden později. (Zkoušela jsem ji motivovat k tomu, aby si je upekla sama, ale nějak to nevyšlo.) Tak třeba motivuji aspoň vás. :)


Na 1 hranatou formu velikosti cca 20x12cm:
Těsto: 125g másla, 180g hladké mouky, 70g cukru, čtvrt lžičky soli, půl lžičky prášku do pečiva, koření: půl lžičky skořice, 5 hřebíčků, 3 kuličky nového koření, špetka muškátového oříšku, polovina vajíčka
Doprostřed: 200g (čerstvých) brusinek, 40g cukru, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžička citronové kůry

Brusinky pomocí mixéru rozmixujte - ne zcela najemno, větší kousky nevadí. Přidejte cukr, pomerančovou šťávu, škrob a citronovou kůru, promíchejte.
Na těsto smíchejte mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva a mleté koření. Přidejte kostičky másla a rychle propracujte do podoby drobenky. Přidejte ještě polovinu vejce (s celým mi výsledek přišel hodně lepivý).
Cca polovinu těsta natlačte na dno pekáčku vyloženého pečicím papírem. Na těsto rozetřete brusinky a nahoru opět rozložte těsto - mělo by zhruba pokrývat celý povrch. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 190 stupňů a pečte asi 35 minut, až vršek hezky zezlátne. Nechte trochu vychladnout a krájejte na drobné řezy pravoúhlých tvarů.

Žádné komentáře:

Okomentovat