neděle 12. listopadu 2017

Double-rajče bruschetta


Minulý týden jsem řešila nelehký úkol: jak zkombinovat červené papriky (které to nejlepší měly už za sebou), řapíkatý celer a ledový salát do podoby chutného salátu. Salát vzniknul, papriky byly spotřebovány - ale jeho chuťové kvality vám raději popisovat nebudu. Tento týden byl úkol trochu jiný: jak proměnit vaničku cherry rajčat během velmi omezeného času, kdy je volná kuchyně, v dobrou večeři nejen pro mě. Dlouho, dlouho jsem přemýšlela a nakonec si řekla, že zkusím bruschettu. A aby rajčat nebylo málo, k těm čerstvým jsem přimíchala ještě sušená. Výsledek byl tentokrát velmi zdařilý (tatínek nemohl kritizovat, jelikož na něj nezbylo.) (No, co se nepovedlo - mamince se nějak nelíbilo jméno pokrmu, a tak mu začala říkat "brančetky".)

Na 1 velký talíř bruschett:
4 krajíce chleba, 250g cherry rajčat, 7 sušených rajčat naložených v oleji, 125g mozarelly, 1 svazek (20g) bazalky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octa, 2 stroužky česneku,  čtvrt lžičky soli, čtvrt lžičky pepře (experimentovala jsem i s kapkou javorového sirupu a worchesteru, ale myslím, že velký vliv to nemělo)

Cherry rajčata nakrájete na osminy, sušená rajčata také překrájejte na menší kousky, bazalku nasekejte nadrobno a vše zalijte připraveným dresinkem vzniklým z olivového oleje, vinného octa (kdybych měla, použila bych balsamico), soli, nadrceného česneku a pepře. Nechte aspoň deset minut marinovat.
Troubu nechte předehřát na 220 stupňů.
Krajíce chleba překrájejte na poloviny a nasucho v troubě opečte z každé strany cca 2 minuty, aby byl chléb křupavý. Pak na chleba rovnoměrně rozložte rajčatovou směs, poklaďte plátky mozarelly a zapečte (pod grilem) ještě tak pět minut, aby se sýr roztekl. Jezte ihned.

Žádné komentáře:

Okomentovat