sobota 18. března 2017

Zapečené těstoviny s tuňákem

To se takhle jednou v neděli vrátíte z hor, kde vás v jistém nejmenovaném rodinném penzionu krmili výtvory s příchutí školní jídelny, a máte chuť na něco dobrého. Na co naopak nemáte chuť, je chodit či jezdit někam do obchodu a kupovat potřebné suroviny. A tak nezbývá než se spolehnout na železné zásoby v podobě těstovin, konzerv tuňáka a mraženého hrášku. To, že vám po přípravě tohoto jídla ony železné zásoby dojdou, můžete řešit až druhý den. (A nebo o týden později, koupit dalšího tuňáka v konzervě není jen tak. :))
Poznámka pro muže: originál receptu pochází z povedené kuchařky s názvem Když vaří táta...takže se nebojte a klidně se pusťte do vaření taky.

Na 1 pekáček této syté dobroty:
500g těstovin, 500ml mléka, 200g sýru čedar/45% eidam/co máte doma, 50g másla, 50g hladké mouky, 1 cibule, 2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě, hrst mražené kukuřice, hrst mraženého hrášku, 1 lžička dijonské hořčice, sůl, pepř
Možné modifikace: jedna z mých konzerv tuňáka byl vlastně tuňákový salát - ničemu to nevadilo. A místo mraženého hrášku jsem měla mražené fazolky - i to recept snesl bez pohromy.

Těstoviny uvařte standardním postupem ve vroucí vodě tak, aby zůstaly pevné na skus.
Připravte krémovou omáčku, která by si mohla nejspíš říkat bešamel: na mírném ohni zahřejte na pánvi máslo, přidejte mouku a míchejte, aby směs mírně zhnědla. Poté do jíšky po částech přilévejte mléko. Hodně míchejte a sledujte, jak směs hezky houstne (může to trvat třeba 15 minut). Nakonec přidejte hořčici, cibuli pokrájenou nadrobno, zeleninu a polovinu sýra, nastrouhanou.

Uvařené těstoviny přidejte k této směsi, dobře promíchejte.

Do zapékací nádoby dejte nejdříve na dno okapaného tuňáka, pak přidejte veškerý obsah pánve a nakonec posypte zbytkem sýra. Dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte, dokud se sýr neroztaví a povrch trochu nezezlátne, tak 20 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat