čtvrtek 3. listopadu 2016

Masové koule s rajčatovou omáčkou

Přijde mi, že místo psaní blogu o tom, co vařím, bych pomalu měla přejít k psaní o tom, co jím. Mé pokusy něco uvařit končí v poslední době často na tom, že na to prostě není čas. A nebo nejsou ingredience a do obchodu daleko. Nebo by čas asi byl, ale mezitím bychom umřeli hladem. A tak přichází na řadu chléb a těstoviny. Smutné, viďte. Zároveň se docela často uchyluji ke konzumaci jídla, které uvařil někdo jiný. Tento víkend se nesl ve znamení zvěřinových hodů na zámku ve Křtinách. Mimo jiné jsem se přesvědčila o tom, že sníst 700g zvěřinových žebírek je nad mé síly. Smutné, viďte...vlastně ani ne. :)
Masové koule, o kterých se teď chystám psát, jsme jedli někdy před měsícem celý víkend. Bylo jich spousta, a kdyby nebyly o něco slanější, než bych ráda, byly by určitě i moc dobré. Takhle musím vyzdvihnout rajčatovou omáčku, která byla opravdu dobrá i v nezměněné podobě. Apetit má občas pravdu: recept.

Koule: 1000g vepřového mletého masa, 100g rozmixovaného toastového chleba, 100ml mléka, 2 vejce, čtvrt lžičky soli, lžička mletého římského kmínu, lžička sladké papriky, pepř
Omáčka: 2 konzervy krájených rajčat, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 malý rajčatový protlak, 1 lžička hnědého cukru, 2 lžíce balsamicového octa, 250ml hovězího vývaru, sůl, pepř, olej

Toastový chléb namočte do mléka. K této hmotě přidejte maso, vejce a koření. Dobře promíchejte, tvarujte kuličky a ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů.

Cibulku nakrájejte nadrobno, česnek na plátky. Vše opékejte asi 5 minut na olivovém oleji. Poté přidejte protlak, cukr, balsamico a míchejte asi minutu. Poté přidejte rajčata, vývar, osolte, opepřete a zvolna vařte. Až budou kuličky upečené, můžete přidat i ty.

Podávejte např. se špagetami, posypané sýrem a petrželkou. A nebo jen tak s bagetkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat