středa 6. dubna 2016

Salát s quinoou, kuřetem a kapkou pomeranče

Od lehkého letního salátu jsme tuto neděli (rozuměj úterý) přešli k spíše zimní variaci. Ubylo zeleniny, přibylo kuřete a quinoy, zůstala výborná chuť. Dalo to ale dost práce a nevím, co vám poradit, abyste si to ulehčili. Snad jen rozfázovat přípravu: nejprve upéct česnek a papriku, uvařit quinou a zbytek práce nechat klidně na druhý den.
A teď ještě něco k motivaci, proč zrovna tenhle salát. Já osobně se chtěla seznámit s quinoou, neboli semínky merlíku čilského, neboli těmi malými kuličkami, co vypadají skoro jako kuskus. Quinoa je, zdá se, v dnešní době velmi moderní, neboť se často vyskytuje v receptech v kuchařských časopisech a do běžného sortimentu ji zařadil i Albert. Nenechala jsem se tedy vystrašit tím, že malý sáček quinoy stojí zhruba stejně jako dvě balení těstovin, jedno balení zakoupila a uvařila. Po uvaření jsem zjistila, že quinoa již sama o sobě není špatná - rozhodně mi chutná víc než samotný kuskus. Navíc je podle všeho velmi zdravá, a tak s ní možná něco zkusím i v budoucnu. Taky to zkuste. :)
Na 1 mísu salátu:
150g quinoy, 300g kuřecích prsou, 1 pomeranč (volitelně), 2 červené papriky, půl svazku bazalky, 1 malá palička česneku, olivový olej, půl lžičky soli, lžička mleté sladké papriky
Zálivka: šťáva z půlky citrónu nebo limetky, 5 lžic olivového oleje, lžíce medu, šťáva z jednoho pomeranče

Z hlavičky česneku odřízněte vršek, položte ji na kousek alobalu, lehce pokapejte olejem, zabalte do alobalu a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi na 45 minut. Spolu s česnekem upečte i papriky - ty pečte tak dlouho, než se na jejich slupce začnou dělat černé puchýřky.
Quinou zalijte asi dvojnásobným množstvím vody, přidejte půl lžičky soli, přiveďte k varu a pak na mírném ohni vařte asi 20 minut (kontrolujte, aby se vám nic nepřipálilo, kdyby došla voda, přidejte).
Kuře nakrájejte na malé kousky a smíchejte se solí a paprikou. Pečený česnek (stačí tak pět stroužků, ale jestli pro něj nemáte jiné upotřebení, použijte všechen) nakrájejte na plátky. Na olivovém oleji zprudka smažte kuře s česnekem tak dlouho, až budou kuřecí kousky hezky dozlatova opečené.
Pečené papriky zbavte slupky a nakrájejte na kousky. Polovinu lístků bazalky nakrájejte najemno.
Na zálivku promíchejte všechny ingredience a přidejte k nim i nakrájenou bazalku.
Nakonec už jen smíchejte všechny ingredience na salát se zálivkou a nechte trochu odpočinout, aby se chutě promísily. Volitelně můžete do salátu přidat i kousky pomeranče, minimálně barevně ho krásně rozzáří.

Žádné komentáře:

Okomentovat