sobota 16. dubna 2016

Citrónové muffiny

Nějak tu řepu zanedbávám, viďte. Asi zrovna není v sezóně. Vlastně těch faktorů bude víc, a některé z nich bych vám zatím vážně prozrazovat nechtěla. Takhle se vytváří napětí ohledně toho, co napíšu příště...:)
Každopádně, u těhle muffinů jsem s jejich zveřejněním dost váhala. Nemyslím, že by se nepovedly. Problém je prostě a jenom v tom, že jsou citrónové. Ano, strouhaná citrónová kůra vám při jejich přípravě krásně provoní kuchyň, v porovnání s jiným sladkým pečivem budou tyhle relativně zdravé, jejich příprava je nenáročná a jejich trvanlivost dlouhá. Ale mně trvalo 25 let, než jsem přivykla na chuť citrónové zmrzliny - a dokonce ji začala sama vyhledávat. Citrónovým muffinům také zřejmě musím poskytnout nějaký čas.

Na 18 menších muffinů:
375g hladké mouky, 3 lžičky kypřícího prášku, 200g krupicového cukru, citronová kůra ze 2 biocitronů, nastrouhaná najemno, šťáva z 1 citronu, 50g nemletého máku, 250g tvarohu, 125g bílého řeckého jogurtu, 2 vejce, 125ml rostlinného oleje, 100ml mléka
Volitelně s polevou: 1 a půl lžíce citronové šťávy, 150g cukru moučka

Smíchejte cukr, mouku, kypřicí prášek, kůru z citrónu a mák. Zvlášť smíchejte tvaroh, jogurt, vejce a olej. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formu na muffiny, pokud nemáte silikon či papírové košíčky, vymažte ji olejem.
Sypkou a tekutou směs smíchejte a pokud je výsledek příliš hustý, přilejte trochu mléka. Směs pak rozdělte do jednotlivých formiček, každý kousek posypte ještě trochou máku a dejte péct do trouby na cca 30 minut, pak otestujte špejlí.

Pokud chcete muffinky ještě trochu přizdobit, připravte si polevu smícháním cukru moučka a citronové šťávy. Tu pak naneste na vychladlé muffiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat