pátek 12. února 2016

Zapečené těstoviny s brokolicí

Jednou za čas se dá v nedělním Tescu ulovit něco super. Třeba brokolice za 10 korun. Díky té snadno zapomenete, že jste do obchodu přišli se seznamem ingrediencí na masové kuličky v rajčatové omáčce...ale tušíte, že brokolice v rajčatové omáčce by nemusela být to pravé ořechové. Já když nevím, co s brokolicí, vzpomenu si na tyhle zapečené těstoviny. V rámci třetí reprízy tohoto pokrmu u nás doma jsem si dovolila výrazně zjednodušit pracovní postup, takže se pokrm přesunul do kategorie jídel, která zvládnete za půl hodiny (uvařit, na snězení si nechte nějaký čas navíc). Pokud byste chtěli šetřit s časem ještě víc, jídlo by se dalo připravit i bez strouhankové krusty a zapékání - ale to by byla trochu škoda.

Na 4 porce: 400g těstovin, 1 menší brokolice, 1 červená cibule, 200g strouhaného sýra (já dnes měla mozzarellu + eidam), 200ml zakysané smetany, lžíce dijonské hořčice, pár lžic strouhanky/tři plátky světlého toastového chleba, rozmixované, nějaké sušené bylinky, sůl

Brokolici nakrájejte na rozumně velké části, košťálky ponechte stranou od růžiček. Do osolené vroucí vody dejte vařit těstoviny. Po třech minutách přidejte zelené košťálky, po dalších čtyřech minutách zelené růžičky a vařte ještě cca tři minuty, aby byly těstoviny stále pevné, ale už jedlé.

Z vody, ve které se těstoviny vařily, ponechte asi 200ml, zbytek slijte. V hrnci, kde jste vařili těstoviny, smíchejte vodu, zakysanou a hořčici, přidejte asi dvě třetiny sýra a chvilku vařte, aby vznikla tekutá omáčka. Pak přidejte těstoviny s brokolicí a dobře promíchejte.

Přemístěte do zapékací nádoby a posypte směsí strouhanky, bylinek, cibule a zbylého sýra. Dejte zapéct do trouby pod gril na pět až deset minut. Hotovo!

Žádné komentáře:

Okomentovat