úterý 23. února 2016

Kuře s modifikovanou teriyaki omáčkou

Předposlední, možná poslední vaření v mé vanilkové kuchyni...se povedlo, ale loučení stejně bude těžké. A odloučení taky, ač jsem si ho sama vymyslela. Jelikož bych se měla věnovat spíš balení a úklidu než vaření, zadání znělo takto: jednoduché jídlo s využitím kuřecích stehenních řízků. A obyčejné řízky tuhle definici téměř splňují, ale přece nezahodím jednu z posledních příležitostí experimentovat v kuchyni...
Padnul mi do oka recept na kuře s teriyaki omáčkou (od Natashy). Snaha využít dostupné suroviny a nekupovat nové, které následně bratříček nebude využívat, mě vedla k záměně sójové omáčky za worchester (vypadají stejně, ale chutnají asi o dost jinak) a přidání lžíce omáčky hoisin. Navíc místo tradiční rýže byly pečené brambory, protože jsem na ně měla zrovna chuť (a trochu připomínají chipsy a na ty mám bohužel chuť skoro pořád). Takže vzniklo jídlo, které by mohli ocenit ti, kdo jsou k asijské kuchyni spíše nedůvěřiví i ti, kdo ji milují, ale jsou její přílišnou konzumací už trochu unavení (já vlastně ani nevím, do jaké kategorie spadám...).
Na 4 nijak velké porce:
600g kuřecích stehenních řízků, 1 pomeranč, čtvrt hrnku worchesteru, 3 lžíce medu, 3cm zázvoru, 2 jarní cibulky, lžička sezamových semínek, lžíce sezamového oleje (nemáte-li, nekupujte), olej, dvě lžíce másla, 2 lžičky kukuřičného škrobu

Smíchejte suroviny na omáčku: šťávu z jednoho (většího) pomeranče, worchesterskou omáčku, med, sezamový olej a strouhaný zázvor. Kuře nakrájejte na menší kousky a vložte do marinády. Nechte aspoň půl hodiny odpočívat (mezitím si můžete připravit brambory na pečení - na měsíčky, rozložit na plech, pokapat olejem a okořenit - pepř, sůl, koření na kuře).
Na troše oleje osmahněte kuřecí kousky vyjmuté z marinády. Až budou hezky opečené, přilijte zbylou marinádu a přidejte na zahuštění máslo + kukuřičný škrob. Chvíli povařte, aby kuře nebylo syrové a omáčka lehce zhoustla. Podávejte posypané jarní cibulkou + sezamem.

Žádné komentáře:

Okomentovat