úterý 23. února 2016

Sladkokyselé kuře s ananasem

L: Co bude dnes k večeři?
N: Co by sis dal?
L: Nevím.
N: Vepřové s ananasem
L: Fuj.To jíst nebudu.
N: No tak ne, no.

O 14 dní později...(N se velkou část té doby tváří dost nešťastně, i když ne úplně kvůli zákazu vepřového s ananasem).
N: Uvařím večeři, co by sis dal?
L: Vepřové s ananasem.
N: Ok.


L to samozřejmě nemyslel vážně, ale i tak mě to potěšilo. Koupila jsem tedy nějaké kuře a plechovku ananasu a pustila se do vaření jídla, kterému se vlastně v čínské restauraci spíš vyhýbám. Je to nezdravé, sladké a je v tom ananas...No ale když jsem dostala krásnou kuchařku plnou cizokrajných receptů, najednou jsem na tenhle čínský pokrm dostala chuť. A L to svými protesty samozřejmě jen umocnil.

Na 4 porce:
2 větší kuřecí prsa (nebo 400g vepřové pečeně), 100 g mouky, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 1 plechovka ananasu (potřebujete šťávu + množství odpovídající cca 2 plátkům), 1 zelená paprika, 1 cibule, 2 stonky řapíkatého celeru (jen když máte doma, jinak mrkev), 3 lžíce kečupu, 1 lžíce chilli omáčky, 2 lžíce sojové omáčky, olej, kukuřičný škrob

Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta, česnek na plátky, cibuli, papriku a celer/mrkev na kousky o něco menší, ale ne úplně nadrobno. Z ananasu slijte šťávu a uchovejte ji na pozdější použití.
Z mouky, vejce a vody vymíchejte středně husté těstíčko. Kuřecí maso jemně osolte. Na pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a postupně v něm smažte kuřecí kousky v těstíčku hezky dozlatova.
Poté v jiné pánvi s menším množstvím oleje zprudka orestujte zeleninu s ananasem(všechnu naráz). Přidejte kečup, sojovou omáčku, ananasovou šťávu a kukuřičný škrob a nechte omáčku mírně zhoustnout (3 minuty). Nakonec přidejte i kuře a nechte prohřát. Podávejte s rýží.

Nechci se chválit, ale chutnalo mi to víc než od Číňana. :) Šlo by to i bez ananasu a řapíkatého celeru.

Žádné komentáře:

Okomentovat