čtvrtek 9. září 2021

Dutch baby se žampiony

 Pokud patříte mezi pravidelné čtenáře mého blogu, název Dutch baby vám jistě nemusím vysvětlovat. Ale protože tuším, že čtenářů moc není, natož pravidelných, raději zmíním, že to je naprosto geniální palačinka z trouby. V rozměru mé pánve (24 cm, litinová s jelenem) ideální pro dvě osoby. Na Řepě už před pár lety byla představena jedna sladká - snídaňová - varianta, dnes tu máme pro změnu jednu slanou - obědovou. Asi vám nemusím říkat, že žampiony nejsou jedinou možností. Co třeba taková pečená cherry rajčátka, uzený losos, nebo snad i řepa s kečupem? :)

Na 24 cm velkou megapalačinku:

4 velká vejce, 120 ml mléka, 65 g mouky, 25 g parmazánu, 45 g másla, 1 lžička nasekané pažitky

Žampiony: 250 g žampionů, 1 menší cibule, 45 ml smetany, půl lžičky soli, půl lžičky pepře, 1 lžička bílého vinného octa - nebo lépe lžíce bílého vína

Začneme přípravou houbové směsi. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, žampiony na o něco větší drobné kostičky. V litinové pánvi velikosti vaší budoucí palačinky rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte cibulku a pár minut opékejte. Následně přihoďte žampiony, osolte, opepřete a dále opékejte, dokud se žampiony nezbaví vody a výrazně neklesnou na objemu. Přilijte ještě kapku octa či vína a nechte minutku odpařit. Nakonec do pánve vlijte i smetanu, ještě minutu zahřívejte a pak odstavte. Hotovou směs přemístěte do jiné nádoby.

Použitou pánev jen lehce otřete, pak do ní dejte zbylé máslo a nechte ho rozpustit. Troubu předehřejte na 210 stupňů. V další misce prošlehejte vejce se solí a pepřem. Přidejte mouku, rozmíchejte a následně přilijte ještě mléko. Do pánve s máslem nalijte palačinkové těsto a dejte ji do trouby zhruba na 15 minut. Vypněte televizi a místo toho bedlivě sledujte, co se děje v troubě - palačinka se bude impozantně nafukovat.

Až bude hezky zlatá a bude se zdát, že chce utéct z pánve, troubu vypněte. Horkou palačinku posypte parmazánem a rozprostřete na ni připravené žampiony. Nakonec vše ozdobte něčím zeleným, třeba pažitkou. Jezte teplé a vše to sdílejte s nějakou milou osobou (ideálně takovou, která nemá averzi k houbám).


Žádné komentáře:

Okomentovat