sobota 18. září 2021

Vepřové na houbách

Na to, že tento blog píše dcera mykologa, se tu houbové recepty vyskytují dost sporadicky. Možná to bude tím, že houby raději v lese hledám, než sbírám, a také než konzumuji. Když už se mají objevit na mém talíři, preferuji žampiony...nebo smrže...nebo lišky...nebo sušené hříbky. Vlastně těch možností není tak málo. :) V tomhle případě jsem se rozhodla, že je načase zatočit s vydatnými zásobami sušených hub v mé spíži (=šuplíku). Recept na maso na houbách ze zajímavé kuchařky Upgrade od vítězky Masterchefa Kristiny Němčkové se na to zdál jako stvořený. Nakonec mě jen překvapilo, že chuť hub v jídle nebyla nijak výrazná - mohla jsem jich tam dát dvakrát tolik. Ale jinak jsem si oba pochutnali, já i Honzík.
Na 4 vydatné porce:
Maso: 600 vepřové pečeně, 1 l zeleninového (nebo hovězího) vývaru, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžičky kmínu, 1 lžička pepře, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sádla, 50 ml rostlinného oleje, 50 g hladké mouky, hrst zelené petrželky
Omáčka: 1 cibule, 5 lžic sušených hříbků, 40 g másla, 1 lžička kmínu
Volitelně příloha: 300 g tarhoni, 1 lžíce oleje, 500 ml zeleninového vývaru, půl lžičky soli

Houby namočte do 200 ml vody a pak se vrhněte na maso: na marinádu smíchejte olej, prolisovaný česnek, hořčici, kmín, pepř a sůl. Maso nakrájejte na plátky, lehce naklepejte a naložte do připravené směsi. Nechte marinovat aspoň dvě hodinky. 
Poté každý plátek zlehka obalte v mouce a zprudka opečte na pánvi s rozehřátým sádlem. Opečené maso zalijte vývarem, aby bylo ponořené, a pod pokličkou nechte 30 minut dusit do změknutí. 
Mezitím se věnujte houbám: slijte je a nálev uschovejte. Cibulku nakrájejte na kostičky a opečte na pánvi s rozehřátým máslem, aby trochu změkla. Přidejte drcený kmín, krátce osmahněte a přidejte i slité houby. Lehce osolte, přilijte 100 ml houbového nálevu, trochu soli a opět duste doměkka, cca 30 minut. 
Pokud chcete jídlo podávat s tradiční slovenskou přílohou (doporučuji!) , na oleji nejdřív 10 minut restujte tarhoňu, zalijte vývarem a vařte 20 minut. Alternativně si k jídlu uvařte obyčejné těstoviny nebo rýži. 
Nakonec můžete hotové plátky masa zalít připravenou omáčkou. 
Každému strávníkovi dopřejte plátek masa, štědrou dávku hříbků a přiměřeně tarhoni. Zdobte něčím zeleným, ideálně petrželkou. 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat