pondělí 13. září 2021

Klasický karamelový větrník

Když jdu s Honzíkem do cukrárny na zákusek, je docela vysoká pravděpodobnost, že si objednáme aspoň jeden větrník. Ještě vyšší je ta pravděpodobnost v případě, že jdeme k Drakovi v Kralupech.  (Když tam byl Honza na prvním průzkumu, prý prakticky nic jiného než různé druhy větrníků v nabídce neměli.) A tak si už dlouho říkám, že bych měla větrník zkusit i doma. Pro začátek klasický, s vanilkovým krémem a karamelovou šlehačkou. Chtělo by to i nějakou polevu nahoru. Na experimenty dojde třeba příště...odhadem tak za deset let, až usoudím, že je na čase zase péct větrníky.

K realizaci mě nakonec motivoval recept v Gurmetu od cukrářky Edity Paulusové. Její jméno jsem sice slyšela poprvé, ale recept na minivětrníčky vypadal moc sympaticky. Vrhla jsem se potom na porovnávání s dalšími recepty (odlišností v náplních a polevě jsem našla až překvapivě mnoho), ale nakonec jsem zůstala u původního receptu z časopisu, od kterého jsem si dovolila jen minimální odchylky. A dopadlo to moc dobře - jediný problém byl, že 25 menších větrníků pro dva strávníky je opravdu mnoho. Příště už na ně snad budeme aspoň tři. :)

Na 25 větrníků o průměru cca 5 cm - menší než v cukrárně, větší než mini.

Těsto: 160 g hladké mouky, 90 ml rostlinného oleje, 4 malá vejce, 200 ml vody, špetka soli
Karamelová šlehačka: 50 g cukru krupice, 400 ml smetany ke šlehání (použila jsem klasickou 33%)
Vanilkový krém: 1 sáček vanilkového pudingu (40 g), 300 ml mléka, 60 g cukru krupice, 250 g mascarpone, 1 lžička vanilkového extraktu (nebo polovina vanilkového lusku)
Poleva: 1 lžíce rumu, 100 g cukru moučka, 1 lžíce karamelové šlehačky

Den předem si připravte karamelovou šlehačku. Cukr nasypte do pánve a na středním plameni nechte rozpustit na karamel, mělo by to jít bez míchání, jen hlídejte, ať nezískáte karamel spálený... Zároveň si ohřejte smetanu. Tu poté pozvolna a za stálého míchání přilévejte ke karamelu. Pár minut povařte a poté nechte vychladnout a odležet 24 hodin v lednici.

Těsto je klasické odpalované: do hrnce nalijte vodu a olej, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Poté přisypte ještě mouku a míchejte - odpalujte - dokud dno a stěny hrnce nepokryje slabý bílý povlak a těsto nevytvoří homogenní kouli.  Takhle připravené těsto přesuňte do mísy, nechte vychladnout a poté po jednom přidávejte vejce - vždy úplně vmíchejte jedno, než přijde na řadu další. Hotové těsto dejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou. Plech vyložte pečicím papírem a z připraveného těsta na něj stříkejte kolečka požadované velikosti.

Pečte v troubě rozehřáté na 200 stupňů - horní a dolní ohřev - nejdřív 15 minut, pak krátce pootevřete troubu, aby odešla pára, a dopékejte 15 minut dozlatova. Řídila jsem se doporučením, že lepší je péct o trochu déle, než větrníky nedopéct.

Na krém začněte přípravou hustého vanilkového pudingu. Ten nechte zchladnout (na povrch je třeba přitisknout fólii, aby se nevytvořil škraloup), poté přidejte vanilkový extrakt a mascarpone a dobře promíchejte do hladkého krému. Dejte do lednice trochu zatuhnout.

Jakmile je vše vychlazené, hurá! můžete sestavovat. Korpus na větrník vždy rozkrojte pilkovým nožem, vrchní část lehce potřete polevou smíchanou z moučkového cukru, rumu (ten přidávejte či ubírejte podle vašich preferencí, jednu lžíci zvládnul i můj velký abstinent) a nevyšlehané karamelové šlehačky.
Poté už můžete šlehačku vyšlehat hezky dotuha. Do cukrářského sáčku s řezanou špičkou dejte připravený vanilkový krém a trochu ho nastříkejte na spodní část každého větrníku. Stejný postup opakujte i s karamelovou šlehačkou. Přiklopte vrchní částí korpusu a podávejte. Pokud máte pocit, že tolik větrníků nikdy nemůžete sníst, nebojte - nejlepší budou čerstvé, ale nám chutnaly i pár dní po výrobě.






 

Žádné komentáře:

Okomentovat