pondělí 23. srpna 2021

Citronový chlebíček ...třeba s ostružinami

 Biskupský chlebíček už umím dlouho. Totiž, vlastně jenom jeho banánovou verzi. O pravý biskupský chlebíček s kandovaným ovocem už jsem se taky pokoušela, ale nikdy jsem s výsledkem příliš spokojena nebyla. Pečivo bylo suché a to divné ovoce uvnitř dojem vůbec nevylepšovalo. Teď jsem se jako výsledek pátrání po prověřených ostružinových receptech pustila do chlebíčku citronového...s ostružinami (nebo s jiným sezóním ovocem typu lesní plody). Škoda, že jsem se nevrhla rovnou do bábovky...moc si pochutnávám. Chlebíček je tentokrát krásně vlhký - a nic s ostružinami prvotřídní kvality (díky, bratříčku) přece nemůže být jiné než výborné.

O úspěchu vyzkoušené receptury svědčí to, že o pár dní později jsem chlebíček pekla ještě jednou, tentokrát s ostružinami mraženými, nerozmrzlými. Výsledek byl chuťově dobrý, ale konzistence ani po půl hodině pečení navíc nic extra - mražené ostružiny byly prostě moc vodnaté. Takže jestli máte jen mražené ovoce, doporučuji spíše drobnější kousky - borůvky nebo rybíz. Autorkou receptu je opět moje oblíbená americká kuchařka Deb - na jejím blogu si můžete přečíst další tipy, čím nahradit ostružiny.

Na 1 chlebíček (nebo polovinu velké bábovky):

190 g + 1 lžíce mouky, 10 g prášku do pečiva, 230 g hustého jogurtu, 170 g + 1 lžíce cukru, 3 velká vejce, 120 ml rostlinného oleje, 2 citróny, půl lžičky soli, půl lžičky vanilkového extraktu, 300 g ostružin

Formu na biskupský chlebíček zlehka vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. 

Smíchejte mouku (1 lžíci nechte stranou), prášek do pečiva a sůl. Ve druhé míse spolu prošlehejte jogurt, vejce, olej, vanilku, cukr (1 lžíci nechte stranou) a citronovou kůru (z obou citronů). Poté přidejte směs suchých ingrediencí a nakonec i ostružiny či jiné ovoce, které jste předtím promíchali se zbylou lžící mouky - předpokládám, že je to proto, aby ovoce chlebíček příliš nerozmáčelo.

Výslednou hmotu nalijte do připravené formy a dejte péct do trouby předehřáté na 175 stupňů. Pečte zhruba 50 minut, případně déle - špejle zapíchnutá do středu by měla vyjít ven suchá. Upečený chlebíček nechte deset minut odpočívat ve formě, poté vyklopte na mřížku a polijte citronovou šťávou svařenou se lžící cukru. Nebojte, nebude to moc citronové, moc vlhké...bude to moc dobré. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat