sobota 14. srpna 2021

Rajčatový koláč

 Optimální podmínky pro vytváření nových příspěvků na blog už asi nikdy mít nebudu...tedy, aspoň ne na dlouhá léta dopředu. Mohla bych na tuhle činnost úplně zanevřít - což se v uplynulém roce skoro stalo - jenže mám pocit, že by mě to dost mrzelo. Vždyť pořád hodnotím své kuchařské výtvory stylem "tohle by bylo dobré na blog", "tohle taky, jen kdyby to trochu líp vypadalo", "tohle rozhodně ne, to přece nemůže nikomu chutnat". A také stále vymýšlím, jak z blogu vytvořit rodinný projekt (... Honzí, kdy už začneš konečně fotit?). A jak ho odlišit od ostatních podobně zaměřených blogů díky nějakému originálnímu nápadu. Popravdě, k razantnímu vzrůstu popularity mojí Řepy asi nikdy nedojde...ale i kdyby měl blog fungovat ještě dlouhá léta jenom jako můj osobní deníček a sbírka receptů, proč ne. Co kdybych znova chtěla udělat ty výborné koblížky, co jsme měli letos na jaře...takhle vyžaduje nalezení receptu téměř stejné úsilí, jako následná příprava (nějaký jarní Gurmet, recept od pana Maršálka, i když si nejsem jistá, jestli už jsem ho náhodou nevystřihla a neumístila  někam, kde se nemůže ztratit...můj smysl pro pořádek není zdaleka dokonalý...). Dost už filozofování, pojďme vařit. Od nadbytečné úrody rajčat (a olivového oleje) vám může pomoci třeba tento rajčatový koláč, původně z letního Apetitu.

Můžete péct přesně podle následujícího receptu, ale kdyby vám přeci jen bylo trochu líto té spousty olivového oleje, použijte klidně vaše oblíbené křehké těsto. Já se držela varianty s olejem a chuťově to bylo moc dobré, ale těsto bylo před i po upečení hodně křehké a drolivé, takže jakákoli manipulace s ním byla dost náročná. (Až na konzumaci, to už šlo samo.)

Na 1 koláč - používám hlubší koláčovou formu s průměrem 24 cm.

Těsto: 350 g hladké mouky, 1 lžička soli, 150 ml olivového oleje

Náplň: 500 g cherry rajčat, 3 lžíce olivového oleje, 2 velké cibule, 2 stroužky česneku, lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu, 2 lžíce dijonské hořčice, 150 g sýra (měla jsem kombinaci parmazánu a goudy), sůl, pepř

Začněte přípravou těsta: mouku promíchejte se solí, potom přidejte olivový olej a 4-5 lžic studené vody, aby těsto drželo pohromadě. Těsto následně opatrně rozválejte a přeneste do formy. Okraje seřízněte a formu nechte alespoň hodinu odpočívat v ledničce.

Troubu rozehřejte na 190 stupňů. Těsto ve formě promíchejte vidličkou, dejte na 20 minut předpéct a poté nechte zchladnout.

Cibule nakrájejte na tenká půlkolečka. Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a špetku soli a pozvolna opékejte 20-30 minut, aby cibule krásně zezlátla. Na posledních pár minut přidejte prolisovaný česnek a rozmarýn. Nechte vychladnout a pak vmíchejte hořčici a nastrouhané sýry.

Na předpečený korpus rozetřete cibulovou náplň a vše poklaďte polovinami rajčátek, řezem nahoru. Posypte solí a čerstvě mletým pepřem a v troubě pečte ještě alespoň 30 minut, aby rajčátka trochu zezlátla, Podávejte teplé nebo studené, mně to chutnalo tak i tak.



Žádné komentáře:

Okomentovat