úterý 27. října 2020

Batátová polévka s tahini

Plánu na propagaci krkonošského kysela jsem se letos držela dlouho. V Krkonoších jsem ho okusila, doma ho po čtrnácti dnech uvařila, vyfotila, dočkala se pochvalných komentářů od Honzíka (nebo si je vyžádala)...a nyní jsem zasedla k počítači, podívala se na svou sbírku fotek a zjistila, že o kyselu vůbec nemám chuť psát. Asi jsem ho měla posypat více bylinkami, abych mu dodala svěží barvu - ta polévka je jinak moc dobrá.
V případě batátového krému je to naopak. Souboj s kyselem prohrává díky své homogenní konzistenci - na mixování krémových polévek mám doma skvělý přístroj, takže získám dokonale hladký krém a pak si povzdechnu, že tam chybí kusy něčeho hmatatelného - ale ta krásná oranžová barva! A taky pocit, že asi jíte něco zdravého, a tudíž si vše můžete bohatě posypat smaženou šalotkou... Pokud hledáte jednoduchou polévku bohaté, byť lehce netradiční chuti, tady je. Nápad pochází z kuchařky Start Simple newyorského kuchaře Lukase Volgera.
Na 4-6 porcí polévky: 2 větší batáty, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce strouhaného zázvoru, 1 a půl lžičky mletého koriandru, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 a půl lžičky soli, 2 lžíce tahini, 2 lžíce olivového oleje, citronová šťáva, 3 šalotky, rostlinný olej

Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek na plátky, batáty oloupejte a také nakrájejte na kostky. Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, česnek, zázvor a koření včetně půl lžičky soli a na mírném ohni smažte, než cibule lehce nezezlátne, asi 6 minut. Přidejte batáty a opékejte dalších pár minut. Zalijte zhruba litrem vody, přidejte další lžičku soli a vařte asi 15 minut, dokud batáty nezměknou. Přidejte tahini a důkladně rozmixujte, podle potřeby ještě zřeďte a dosolte. Dochuťte pár kapkami citronové šťávy a užívejte třeba s chlebovými kostičkami a smaženou šalotkou - návod níže.

V malém rendlíku zahřejte cca 1 cm vysokou vrstvu oleje. Přidejte šalotky nakrájené na co nejtenčí kolečka a smažte, dokud lehce nezezlátnou a nebudou krásně křupavé - nečekejte, až budou opravdu hnědé, rychle se spálí. Vyndejte z oleje a nechte okapat na papírových ubrouscích.


 

Žádné komentáře:

Okomentovat