pondělí 19. října 2020

Chlupaté knedlíky se zelím a uzeným

Jak vypadá takový správný odpočinkový víkend? Jídlo, spánek, chvilku na vzduch, jídlo, spánek? To jídlo musí ale někdo uvařit...a v případě naší domácnosti jsem to zpravidla já. Naposledy jsem usoudila, že správné jídlo k podzimnímu odpočinkovému víkendu budou chlupaté knedlíky posypané uzeným. Jestli to byly opravdu chlupaté knedlíky, neumím úplně posoudit, protože v naší rodině byla tahle knedllíková variace ignorována.  Každopádně byly moc dobré, a toho času navíc stráveného krouháním zelí jsem také vůbec nelitovala. Jen Honzík opět prokazoval, že by možná bylo lepší, kdybychom oba byli vegetariáni...ale o tom dál raději pomlčím.

Na 4 porce:
Knedlíky: 1 kg brambor, 200 g hrubé mouky, 1 vejce, 1+1 lžička soli
Zelí: 1 malá hlávka zelí (1 kg), 1 cibule, 1 lžíce sádla, 2 lžíce cukru, 1 lžička kmínu, sůl, 2 lžíce octa
Posypka: 300 g uzeného bůčku, 50 g uzeného špeku, 2 cibule, hrst zelené hladkolisté petrželky

Brambory oloupejte. Polovinu jich uvařte v osolené vodě (15 min). 

Ze zelí vyřízněte košťál a zbytek nakrájejte na drobné nudličky. Nelekejte se, že jich bude moc, při vaření dost zmenší objem...a nebo si část nechte stranou na zelný salát. Cibuli nakrájejte na půl kolečka.
V širokém kastrolu rozehřejte sádlo, opečte na něm cibuli dozlatova,  přidejte cukr a nechte trochu zkaramelizovat. Následuje kmín a sůl, trochu promíchejte, přidejte zelí a ocet, maličko podlijte vodou, přiklopte pokličkou a vařte do změknutí, odhaduji aspoň 30 minut. Občas promíchejte.

Zbylé cibule nakrájejte na kostičky, špek a bok také. Na velké pánvi nechte nejprve lehce vyškvařit špek, pak přidejte cibuli, opékejte, dokud nezačne zlátnout, přidejte i bok a dál opékejte, dokud se nevypeče tuk a směs nebude hezky zlatavá.

Syrové i uvařené brambory nastrouhejte (syrové najemno), přidejte k nim vejce, mouku a sůl a promíchtejte na hladké těsto, které nebude moc lepit. Z těsta vytvarujte koule velikosti golfových míčků. Ty opatrně vkládejte do vroucí vody a vařte, dokud nevyplavou na hladinu (cca 10 minut).

Naservírujte zelí, knedlík, maso s cibulkou a vše ozdobte decentním množstvím petrželky. A užívejte si odpočinkový víkend!


Žádné komentáře:

Okomentovat