sobota 17. října 2020

Pěnový dort, tentokrát malinový

Hledáte dort, který dobře vypadá, dobře chutná, a navíc nedá moc práce? Myslím, že jste ho právě našli. Jako bonus je také bezlepkový (ale bohužel ne veganský). Recept na tento poklad jsem objevila ve výborné kuchařce Dorty od Chez Lucie. V kuchařce je dort fialový, tedy borůvkový. Ten jsem pekla minule, pak přišla návštěva a dort zmizel. Ještě během návštěvy (která netrvala týden, ale opravdu jen jeden večer).
Podruhé jsem dort pekla s úmyslem vzít ho na tradiční nedělní oběd u babičky. Dort tentokrát oběd přečkal...respektive asi jeho čtvrtina. Ovace byly opět značné a velmi potěšující, tak už je asi načase si vše zapsat, abych věděla, až zase budu hledat dort...:) Možná příště zkusím lesní plody. A korpus s kokosem rozmixovaným najemno.

 Na 1 dort o průměru 18 cm:

Korpus: 3 vejce (L), 90 g cukru krupice, 100 g strouhaného kokosu
Pěna: 225 g mražených malin, 30 g cukru krupice, 110 g zakysané smetany, 250 g smetany ke šlehání (33%), 2,5 plátku želatiny
Na ozdobu: čerstvé maliny, máta, kokosové chipsy

Formu o průměru 18 cm lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Vejce s cukrem šlehejte na vysoké otáčky  asi 8 minut, až zesvětlají a nabudou. Jemně vmíchejte kokos. Směs přesuňte do připravené dortové formy a pečte na 170 stupňů asi 30 minut. Můj korpus měl trochu propadlý střed, takže jsem ho pak seřízla do roviny.

Mražené maliny pomalu rozvařte v rendlíku, poté propasírujte přes jemný cedník. Želatinu namočte do studené vody. Malinové pyré s cukrem zahřejte pod bod varu, přidejte vyždímanou želatinu a promíchejte. Poté vmíchejte zakysanou.
Šlehačku ušlehejte do polotuha a vmíchejte do malinového krému.

Korpus vraťte do formy, kterou jste nově vyložili pečicím papírem. Okraje korpusu můžete trochu seříznout, aby je krém zakryl. Krém nalijte na korpus a nechte přes noc ztuhnout v lednici.
Před podáváním ozdobte podle vaší fantazie.

Žádné komentáře:

Okomentovat