čtvrtek 28. května 2020

Bramboroví ježci s ředkvičkovým dipem



Nemohli byste mi poradit, jak z někoho vychovat gurmána? Z někoho dospělého a trošku tvrdohlavého...lepší výchovný materiál zatím k dispozici nemám. Když chci Honzíkovi uvařit něco dobrého, musím se zpravidla uchýlit k jídlům nezdravým, masitým či fastfoodovým. Pizza, hamburger, hranolky - z mého pomalého jedlíka se pak vmžiku stane někdo, kdo zvládne ve standardním čase jednu porci i s přídavkem.
I výběr jídla pro návštěvy bývá podřízen chutím mého muže. Musím vyloučit vše, u čeho by to vypadalo, že Honzíka týrám. Kuřecí křidýlka...celé kuřátko...olivy... I to, co Honzík sice spořádá, ale při pozorování jeho stylu konzumace jsem naopak týrána já. Takže jakékoli tučné, šlachovité či narůžovělé maso. (Zelenina bývá z tohoto pohledu relativně bezpečnou volbou.)
Tentokrát jsem si troufla návštěvě nabídnout panenku, propečenou na kompromisní, jen malinko narůžovělou úroveň. Masíčko tentokrát ale nebylo to hlavní - pečené nakrojené brambory s ředkvičkovým dipem se u mě vyskytují již druhou sezónu po sobě, a to je co říct. :) Ač normálně nejsem velký příznivce ředkviček ani tvarohových pomazánek, v téhle podobě mi moc chutnají.

Na 4 porce:
8 středních či větších brambor, 3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Dip: 1 svazek ředkviček, 250g polotučného tvarohu, 100g zakysané smetany, 150g cottage sýra, 2 jarní cibulky, hrst pažitky, půl lžičky soli

Brambory omyjte, osušte a nařízněte podle obrázku - tedy na tenké plátky asi do dvou třetin, aby brambora stále držela pohromadě. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
Brambory rozmístěte na plech vyložený pečicím papírem, do některých zářezů zasuňte česnek a vše potřete olejem. Osolte a opepřete. Pečte zhruba hodinu, až budou brambory krásně měkké a zlatavé. Namlouvám si, že k tomu napomáhá občasné přepnutí do režimu horkého vzduchu - ale úplně jistá si nejsem.
Zatímco se brambory pečou, nakrájejte ředkvičky na kostky a jarní cibulku na kolečka. Vše smíchejte s ostatními ingrediencemi, ochutnejte a případně dosolte - slaný tvaroh chutná mnohem lépe (tedy pokud se zrovna nenalézá ve sladkém koláči :)).
Kdybyste k jídlu chtěli i kousek prasátka, zkoušela jsem zatím dvě možnosti - narychlo opékané přírodní řízky z krkovičky a nyní také medailonky z panenky (zprudka opéct kousek panenky vcelku na pánvi, poté dopéct 10 minut v troubě s brambory.)
No a pokud maso vynecháte, můžete k bramborám připravit ještě bylinkové máslo, tak to ostatně doporučoval původní apetitový recept.

Žádné komentáře:

Okomentovat