středa 8. srpna 2018

Pomalu pečená vepřová pečeně s kukuřicí

Mám pocit, že za své úspěchy v kuchyni (pokud to tak odvážně mohu nazývat) vděčím především dvěma ženám: Florentýně a Deb. Blogerkám a autorkám kuchařek. Možná, kdybych v relevantním věku projevovala dostatečný zájem o vaření, tu místo toho mohla figurovat moje babička, která vaří výborně. Jenže mě vaření dřív víc děsilo než lákalo. Až odchod z domova plus jisté geny, vyžadující dobrou a zajímavou stravu, nakonec způsobily, že jsem v kuchyni zdomácněla. Už mě zpravidla neděsí, že něco spálím, přesolím a podobně...ostatně, takových omylů bylo v historii mého vaření jen pár, takže ta pravděpodobnost asi není zase tak velká. Čeho se bojím stále, je to, že to JJ nebude chutnat, ale to už je jiný příběh...

I za tento povedený pokus vděčím Florentýně. Návod, jak upéct vepřovou pečeni, najdete zde. Barevná kukuřičná příloha jako doprovod není nutná, ale pokud se vám to takto líbí, můžete se inspirovat tady. Doporučuji!

Na 2 porce k večeři + svačinku na další den:
600g vepřové pečeně, lžíce oleje, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, půl lžičky kmínu, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, sůl
Kukuřice: půl balení mražené kukuřice, 1 střední cuketa, půl svazku petrželky, šťáva z půlky limety, olivový olej, lžička sušených bylinek (oregano, bazalka, tymián), sůl, pepř, 2 lžíce strouhaného parmazánu

Nejdřív ze všeho si pořiďte kuchyňský provázek. (Věřte nebo ne, tohle mi trvalo asi tak rok.) Maso svažte do úhledného, stejnoměrného válečku. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky, česnek na plátky.
Maso potřete olejem (nebo sádlem), lehce osolte a okmínujte a na rozehřáté pánvi na středním plameni zprudka opečte: z každé strany asi tři minuty. Poté maso vyjměte, do pánve přihoďte cibuli a česnek a opékejte, až zelenina trochu změkne. Můžete případně podlít lžící vody.
Do pekáčku podobné velikosti jako maso naskládejte opečenou cibuli. Na ni položte maso tak, aby se nedotýkalo dna pekáčku. Podlijte ještě asi sklenicí vody a dejte do trouby vyhřáté na 150 stupňů. Po pěti minutách ztlumte na 120 stupňů a pečte dalších 45 minut - pokud máte maso větší, tak déle (zkontrolujte tabulku v původním receptu).
Po uplynutí předepsané doby troubu vypněte, maso přendejte na talíř a vraťte do trouby, aby nevystydlo. Teď se budete věnovat přípravě omáčky: tekutinu z pekáčku od masa slijte. Z másla a mouky připravte jíšku. Až zezlátne, přilijte část tekutiny, prošlehejte metličkou a přilijte i zbytek tekutiny. Měla by vzniknout hustá omáčka - tu můžete případně ještě zředit vodou. Osolte a opepřete. Přidejte cibuli z pekáčku a pozvolna za občasného míchání vařte 20 minut. Nakonec omáčku rozmixujte ponorným mixérem.
Podávejte s masem nakrájeným na tenké plátky a přílohou.

Kukuřičnou směs připravíte jednoduše: na olivovém oleji minutu opékejte česnek, pak přidejte cuketu na kostičky a bylinky. Po dalších pár minutách přidejte ještě mraženou kukuřici. Ještě pár minut opékejte, pak osolte, opepřete, vmíchejte limetkovou šťávu, petrželku a parmazán.

Žádné komentáře:

Okomentovat