sobota 7. dubna 2018

Vrstvený dort s jablky

Nevím, jestli tomuhle dezertu můžeme říkat dort - ale taky mě nenapadá vhodnější název, a tak u něj zkusme zůstat. Místo klasického piškotového dortu s krémem, který si, když se řekne dort, většinou představím já, tu máme dort vrstvený, s minimem těsta a se spoustou obyčejných jablíček. Počet vrstev znamená, že nebude vše hotové za půl hodinky i s úklidem, na druhou stranu je každá z vrstev nesmírně jednoduchá - takže s tímhle dortem nestrávíte celý den. No a výsledek? Nejdřív jsem moc nadšená nebyla: kakaový korpus mi přišel takový tvrdý, jablka málo zkaramelizovaná, horní dvě vrstvy od sebe nerozpoznatelné. Ale v následujících dnech mi dort chutnal čím dál víc, až jsem usoudila, že bych ho vlastně někdy klidně i zopakovala. Originál najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno.

Na 1 dortovou formu - průměr 26 cm:
Korpus: 3 vejce, 60g cukru krupice, 1 vanilinový cukr, 150g polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa, půl balení prášku do pečiva, 4 lžíce vlažné vody
Jablka: 6 velkých jablek, 1 vanilinový cukr, skořice, kousek másla
Puding: 1 balení vanilkového pudingového prášku, 300 ml mléka, 1 zakysaná smetana, 2 lžíce cukru krupice
Nahoru: 250ml smetany ke šlehání, 1 balení ztužovače šlehačky, trochu kakaa na posypání
Navíc volitelně: brusinková / jiná červená pikantní dobře roztíratelná zavařenina

Dortovou formu vyložte alobalem - dno i boky. Dno poklaďte tenkými plátky másla a posypte vanilkovým cukrem a skořicí. Jablka nastrouhejte nahrubo, vymačkejte z nich přebytečnou vodu, pokud máte rádi skořici, smíchejte je s trochou skořice a vzniklou směs rozprostřete do připravené formy. Trochu přimáčkněte, ať získáte kompaktní vrstvu.
Nyní připravte těsto: vejce vyšlehejte s oba druhy cukru do pěny, přilijte vlažnou vodu a poté přisypte sypké ingredience. Vzniklé těsto nalijte na jablka a dejte péct do trouby předehřáté na 220 stupňů na asi 20 minut. Až trochu vychladne, převraťte ho těstem dolů a odstraňte alobal.
Teď můžete připravit další vrstvy. Puding uvařte podle návodu - jen s menším množstvím mléka - a až trochu vychladne, vmíchejte do něj zakysanou smetanu. Šlehačku ušlehejte se ztužovačem.

Skládání dortu už je jednoduché. Na jablka můžete nanést vrstvu zavařeniny (já to zkoušela se zbytkem brusinkové omáčky a myslím, že to nebyl špatný nápad), potom rozetřete pudingový krém a nakonec šlehačku. Vršek posypte kakaem. Vše dejte chladit do ledničky.

Pokud se vše povedlo, dort by měl jít dobře krájet i konzumovat. :)






Žádné komentáře:

Okomentovat