pondělí 15. května 2017

7 dní v ... Irsku

Irsko na mém seznamu plánovaných destinací vůbec nebylo. Jezdí tam každý druhý, člověk se tam bez problémů domluví anglicky, nenajdete tam tropický prales ani horu vyšší než Sněžka. Ale když jsem mamince navrhla, že bychom mohly letos zase někam vyrazit, zatoužila právě po Irsku. A tak jsem tedy začala vymýšlet návštěvu zeleného ostrova. Pro dvě dámy, které neumí řídit, nechtějí se účastnit organizovaného zájezdu a nemají víc než týden na to, aby z Irska viděly co nejvíc.
Jak se nám to povedlo, posuďte sami. Mně osobně stačilo pár dnů, aby se moje představa zeleného ostrova značně poopravila. Například:
  • Ostrov je počátkem května stejně tak zelený jako žlutý. Roste tu keř, kterému místní říkají gorse - česky hlodáš. Jeho zelené pichlavé jehličky jsou zastíněné jasně žlutými květy. Pokud ho potkáte, přivoňte si - ucítíte příjemnou, sladce kokosovou vůni.
  • Irsko je zemí nejen ovcí, ale také krav, koňů a oslů. Ovčí bílé roucho bývá z nějakého důvodu zdobené zářivě modrou nebo červenou skvrnou (nejen kvůli identifikaci oveček, krátké vysvětlení najdete třeba tady).
  • Irská snídaně je velmi podobná té anglické. Objednat si v Irsku anglickou snídani jsme raději nezkoušeli.
  • Pokud si prohráváte s ideou, že během pobytu v nějakém městě vyrazíte jen tak na procházku do okolních luk a lesů, zahoďte ji. Lesů tu moc není a louky jsou všechny zabrané zvířenou, která se tam pase, pásla nebo bude pást.
  • Není jisté, že během vašeho pobytu v Irsku bude každý den pršet. V našem případě převažovalo krásné slunečné počasí. Pršelo jen jedno odpoledne v Dublinu - a tam to není taková katastrofa.
  • V Irsku rostou palmy.
Trochu konkrétněji, naše týdenní putování zahrnovalo hlavní město Dublin, menší město na západním pobřeží Galway, ještě menší město také na západním pobřeží Clifden a město na jihozápadě (velikostí něco mezi Galway a Clifdenem) Killarney spolu s přilehlým národním parkem. Vše provázáno letadlem, vlakem a autobusem.

Žádné komentáře:

Okomentovat