neděle 26. února 2017

Pastýřský koláč

Varovali mě: pastýřský koláč nevypadá dobře. Což ale není totéž jako: pastýřský koláč nechutná dobře. A jelikož jsem měla pocit, že chuť na pastýřský koláč ve mně narůstá a je potřeba to nějak řešit, než se zásadně oteplí a podobně těžká jídla přestanou být v kurzu, upekla jsem dva (identické) koláče a doufala, že to a) bude mě i muži chutnat, b) nebude chutnat natolik, že nezbyde na druhý den. No, na druhý den zbylo jen na Tomášův oběd, ale mohlo to dopadnout i hůř. :)
Tradiční podoba koláče obsahuje mleté jehněčí, já se spokojila s mletým hovězím a jehně nijak zásadně nepostrádala. Ale jestli jednou ochutnám někde v Irsku pravou verzi, třeba změním názor.
A co se týče toho vzhledu: pokud vám na něm záleží, pečte jídlo v malých jednoporcových mističkách. Když ho upečete ve velké nádobě a budete servírovat brzy po vytažení z trouby, jednotlivé porce se rozpadnou  - estetický dojem nic moc, ale jedlé budou pořád.
Na 4 porce:
Masová směs: 500g mletého hovězího masa, 2 mrkve, 1 malá červená řepa, kus celeru nebo dva řapíky řapíkatého celeru, 100 g mraženého hrášku, 1 cibule, 300 ml hovězího vývaru, 1 balení rajčatového protlaku (140 g), 2 lžíce worcesterské omáčky, sůl, pepř, olej, sušený tymián/majoránka/rozmarýn
Bramborová kaše: 800g brambor, trochu mléka a másla, 1 žloutek

Začněte přípravou klasické bramborové kaše - brambory oloupejte, uvařte v osolené vodě doměkka, no a pak rozšťouchejte s trochou ohřátého mléka a másla (pokud nemáte, nějak si poraďte - já tentokrát nedávala žádné mléko, ale trochu zakysané smetany a jogurtu - kaše pak chutná trochu jinak). Nakonec přimíchejte jeden žloutek - pro lepší soudržnost kaše při zapékání.
Ve velké pánvi na oleji chvíli opékejte cibuli, pak přidejte na drobné kostičky nakrájenou mrkev, řepu (jen pokud chcete) a celer a opékejte dalších cca pět minut. Pak přidejte i mleté maso, nechte zprudka opéct, aby se zatáhlo a zhnědlo. Přidejte rajčatový protlak, worcester, opepřete, přidejte sušené bylinky, zalijte vývarem a pod pokličkou duste aspoň deset minut. Ke konci přidejte ještě mražený hrášek. Ochutnejte a případně dokořeňte.
Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Do zapékací nádoby nejprve rozmístěte masovou směs, na tu rozetřete bramborovou kaši a pokud chcete něco extra, ještě posypte nastrouhaným sýrem (čedar, parmazán, co chcete). Zapékejte v troubě cca půl hodiny, až je kaše seshora hezky nazlátlá.

Žádné komentáře:

Okomentovat