pondělí 6. února 2017

Cuketovo-rýžový nákyp

Včera jsem zaznamenala první stížnost, že můj blog není pravidelně aktualizován. Maminka asi hledala inspiraci, co má vařit k večeři...Pravda je, že mě současný stav Řepy mrzí, ale nějak nemám moc chuť trávit další čas u počítače. Raději ho trávím v kuchyni, na běžkách...a tak. Dokonce jsem přestala fotit každé jídlo, co uvařím, i když občas se nějaké povede.
Zároveň ale podle Řepy občas něco uvařím - takže vnímám, že i když tenhle blog skoro nikdo nečte, nějaký smysl má. Občas se tedy zkusím donutit otevřít svůj ultra-pomalý ntb a něco sepsat.
Tento cuketový nákyp/rizoto si matně pamatuji z doby někdy před Vánoci. Mně chutnal dost, muž by asi ocenil ještě doplněk v podobě kusu masa, tak třeba někdy příště. Návod pochází opět ze Smitten kitchen.


Na 1 pekáček:
1 kg cukety, 150g rýže, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, půl hrnku mléka, 50g parmazánu, 50g másla, sůl, pepř

Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia. Pekáček vymastěte máslem.
Cukety nahrubo nastrouhejte, pokud jsou opravdu velké, ještě navíc vydlabejte semínka. Cibuli nakrájejte nadrobno a na oleji smažte, dokud lehce nezezlátne. Pak přidejte česnek na plátky a suchou rýži. Osolte a opepřete.

Přemístěte do pekáčku a přidejte půl hrnku tekutiny (mléka, vody či vývaru). Promíchejte s většinou sýra - 2 lžíce nechte na posypání.

Zakryjte alobalem a dejte do vyhřáté trouby. Pečte asi hodinu, dokud rýže nezměkne. Pak odkryjte, posypte zbylým sýrem, poklaďte kousky másla, teplotu v troubě zvyšte na 230 stupňů a pečte ještě 10 minut. Nakonec můžete zapnout na pět minut gril.

Žádné komentáře:

Okomentovat