sobota 9. března 2019

Obrácený koláč se skořicovou drobenkou

Pracně vymýšlím nějaké lákavě znějící  jméno. Ani nevím, čím nalákal mě - vizuálně nic extra, ve složení nic exotického...ale tento nenápadný koláč překvapil. Očekávání nebyla vysoká: žádné ovoce, žádná krémová náplň, jen těsto a drobenka - jako by autor receptu vynechal nějakou mezivrstvu. Ale ukázalo se, že výsledná konzistence této buchty je (zřejmě díky množství zakysané smetany) tak krásně krémovitá, že vám nevadí, že chybí jahody.
Přiznávám, stejně jsem jich do části koláče pár zkusila propašovat - a pak se nemohla rozhodnout, jestli je to lepší s nimi nebo bez nich. Takže klidně experimentujte, s jahodami i jablíčky, já zkusila ovoce rozprášit po povrchu, ale mohlo by to vyjít i s ovocem mezi korpusem a drobenkou. Doporučuji přidat tento recept do kategorie "co dům dal":)

Na 1 formu o rozměrech cca 35x25 cm:
Těsto: 115g másla, 80g krupicového cukru, 60ml mléka, 360g zakysané smetany, 2 velká vejce, 345g hladké mouky, 1 lžička vanilkového extraktu, 7g sušeného droždí, půl lžičky soli
Drobenka: 120g rozehřátého másla, 90g hnědého cukru, 1 lžička skořice, čtvrt lžičky soli, 220 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva
Navíc moučkový cukru na poprášení.

Všechny ingredience na těsto (ideálně o pokojové teplotě, ale já to nedodržela a katastrofa se nestala) míchejte ve velké míse či s pomocí mixéru, až vznikne hladká směs, a pak ještě dvě minuty. Zakryjte potravinovou fólií a nechte 60 minut na teplém místě kynout (těsto moc nenakyne, nevadí to).

Na drobenku smíchejte máslo, cukr, skořici a sůl a pak postupně přidávejte mouku s práškem do pečiva. Prsty propracujte do drobivé směsi.

Formu  na koláč vyložte pečicím papírem. Jako první vrstvu použijte drobenku - trochu ji na dně formy přimáčkněte. Druhá vrstva bude těsto - opatrně ho naneste na drobenku a povrch zarovnejte.
Nechte přikryté ještě 30 minut kynout, pak pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 40-45 minut, až na párátku po vpichu neulpí drobečky těsta.

Hotový koláč nechte pět minut vychladnout, pak opatrně překlopte, aby skončil drobenkou nahoře. Lehce poprašte moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy.

Žádné komentáře:

Okomentovat