neděle 4. listopadu 2018

Trhané maso

Trhané maso je geniálně jednoduché a přitom velmi univerzální. Jen trochu škoda, že nevypadá reprezentativněji. Mnohé zdroje vás budou nabádat, ať ho schováte - do tortill, do hamburgerů, do sendvičů...i já se nechala přesvědčit a při prvním pokusu s ním vyrobila skvělé hamburgery. Při druhém pokusu jsem se rozhodla ho vystavit (a zároveň to trochu přehnala s kajenským pepřem). Na třetí pokus už se těším, snad na sebe nedá dlouho čekat. :)
Níže uvedený recept je na maso připravované spolu s barbecue omáčkou. Ta není nutným doprovodem tohoto masa, podle mě se k němu ale velmi hodí. Ohledně konkrétního představitele "masa", není třeba nic luxusního - já napoprvé roztrhala vepřové plecko, napodruhé hovězí krk. Recept vychází z druhého pokusu, ale určitě můžete použít jiné maso a ani nemusíte nic zvlášť upravovat.

Na minimálně čtyři porce:
1 kg hovězí kližky / krku / vepřové plece apod, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 1 lžička mletého chilli, 2 lžičky mletého koriandru, 2 lžičky mletého kmínu, čtvrt hrnku jablečného octa, hrnek vody, 1 plechovka rajčat, 3 bobkové listy, 2 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Nakrájejte cibuli na kostičky, česnek na plátky.
Maso vydatně osolte a opepřete. V dostatečně velkém kastrolu, který může do trouby, rozehřejte olej a maso v něm ze všech stran zprudka opečte, celkem by to mělo zabrat asi 10 minut.

Maso na chvíli z kastrolu vyndejte, přidejte cibuli a česnek, chilli, koriandr a kmín a chvilku opékejte, aby se koření rozvonělo. Přidejte ocet a nechte ho z větší části vypařit. Nakonec přidejte rajčata, další hrnek vody, bobkový list a javorový sirup, zamíchejte, do směsi vraťte maso, přikryjte a dejte do trouby vyhřáté na 170 stupňů.

Pečte 3 hodiny, pak vyzkoušejte, jestli už je maso měkké tak, abyste ho mohli s pomocí dvou vidliček bez problémů natrhat. Pokud ne, pečte ještě další půl hodiny. Během pečení maso nepotřebuje vaši pozornost, takže se budete muset zabavit jinak.

Až je maso upečené, vyjměte ho z omáčky a natrhejte. Z omáčky odstraňte také bobkové listy a rozmixujte, aby měla hladkou konzistenci. Ochutnejte, dosolte a dopepřete dle vaší chuti. Natrhané maso dobře smíchejte s omáčkou, prohřejte a podávejte.

Maso v omáčce se snadno ohřívá, takže když vám část zbyde na další den, nezoufejte. :)


Žádné komentáře:

Okomentovat