pátek 18. září 2020

Kuřecí balti

Pod záplavou kuchařek, které do mé domácnosti v poslední době přibyly, ať už mým vlastním přičiněním či nikoli, jsem začala přemýšlet. Zvládla bych své kuchařky rozdělit do dvou kategorií? Napadlo mě toto: jedny, které se snaží maximalizovat chuť, a druhé, které si tento úkol ztěžují omezujícími podmínkami.

Pokud bychom byli korektní, nějaké omezující podmínky existují vždy. Nechci do každého jídla přidávat lanýže, nehodlám vařit na otevřeném ohni ani trávit přípravou večeře celý den. Jo, a taky nemám ráda mák. Ale s tím vším se tak nějak počítá automaticky.

Omezující podmínky, které mám na mysli, se týkají spíše dietních omezeních. V nejnovějším díle Lahodně s Ellou (stejně jako ve všech předchozích, předpokládám) se vaří čistě vegansky. Jako pohádka před spaním mi to přijde zajímavé čtení, ale nakoupit litry rostlinných mlék a kokosových jogurtů se zatím nechystám. Britský bestseller Špetka chuti zase minimalizuje množství kalorií za použití nízkotučných surovin. Ani s tímto přístupem se úplně neztotožňuju (i když bych možná měla :)), přesto už jsem jeden recept vyzkoušela téměř bez úprav. Až na absenci nízkotučného spreje na vaření. Tady je. Pravé indické kuřecí balti jsem zatím neměla tu čest ochutnat, takže srovnání chybí. Indickou chuť i vůni ovšem tenhle pokrm rozhodně má.

Na 4 porce:

500g kuřecích prsou, 2 barevné papriky (žlutá, červená), 400g konzerva sekaných rajčat (myslím, že by stačila jen půlka, takhle mi to přišlo celé až moc rajčatové), 1 lžička mleté skořice, půl lžičky chilli flakes, 150 ml vody, 2 lžičky garam masaly, sůl

Balti pasta: 2 velké cibule, 2 cm kousek zázvoru, 3 stroužky česneku, 1 lžička kurkumy, půl lžičky chilli flakes, 2 lžíce uzené papriky, 2 lžičky mletého římského kmínu, 2 lžičky mletého koriandru, 1 lžička mleté skořice,1 lžička soli, půl lžičky pepře, 3 lžíce rajského protlaku, olej

Na závěr: čerstvý koriandr, krájená chilli paprička, případně i cibulové kroužky bhadží (recept na dietní variantu v knize)

Nejprve si vyrobte magickou balti pastu. Cibuli, česnek i zázvor nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte trochu oleje a opékejte pět minut samotnou cibuli, až začne trochu zlátnout, na poslední minutu přihoďte i zázvor a česnek.

Vše z pánve a zbytek přísad na pastu dejte do výkonného mixéru a rozmixujte na hladkou pastu, kdyby to nešlo, nařeďte malým množstvím vody.

Kuře nakrájejte na kostky, přidejte 4 lžíce pasty a nechte hodinu v lednici marinovat.

Do pánve dejte trochu oleje a krátce opečte chilli vločky a skořici. Přidejte zbytek balti pasty a opékejte další dvě minuty, pak přidejte vodu a rajčata a přiveďte k varu. Poté vložte kuře a papriky nakrájené na proužky a vařte minimálně 15 minut. Ochutnejte, vmíchejte garam masalu, a vařte ještě tři minuty.

Doporučuji podávat hustě posypané koriandrem, o něco méně hustě chilli papričkami, a v doprovodu rýže či indických placek naan.

Žádné komentáře:

Okomentovat