neděle 27. září 2020

Kuře na cibulkách

 Nějak se nám tu přemnožila kuřátka. Jak je to možné? Možná jsem si řekla, že se to s nimi musím lépe naučit. Možná mi jejich konzumace pod vlivem mé sady vegetariánských a podobných kuchařek připadá o trochu menší zločin, než kdybych si místo toho dala hovězí steak. A možná, ale opravdu jenom možná, stále doufám, že se z kuřete stane Honzíkův oblíbený kus masa.

Tenhle recept si ovšem nezaslouží své místo na blogu kvůli kuřeti, ale kvůli jarním cibulkám. Nikdy by mě nenapadlo, že jarní cibulka lehce pokapaná olivovým olejem a pečená pod kuřetem může být takovou lahůdkou. Zkuste to taky! Doporučuji rovnou dva svazky cibulek. U kuřete se zase nemusíte omezovat na stehenní plátky, ale klidně do pekáčku rozprostřete pořádné kuřecí kousky s kostí i kůži.

Na závěr rozhodně nevynechte koření - za'atar pokrmu dodá orientální šmrnc. Nemusíte kupovat hotovou směs, vlastní verzi si zvládnete umíchat doma - sezamová semínka, oregáno, tymián, sumac. (A to snad ani nemusím říkat, ale na začátek nevynechejte podmáslí. Mělo by dodat kuřeti šťavnatost - bez něj jsem to teda nezkoušela, ale radši bych neriskovala, že to nebude ono.)

Jak už jsem přiznala, recept jsem si nevymyslela, ale pochází z pera mého nového amerického objevu - Alison Roman.

Na 4 porce:

2 svazky jarní cibulky, 4 kuřecí stehenní plátky (nebo jiné kousky kuřete, může být i s kostí), 2 lžíce olivového oleje, 500ml podmáslí, 3 stroužky česneku, 2 lžičky soli, 1 malá cibule, pepř

Dochucení: citrón, za'atar

Nejprve naložte kuře. V dostatečně velké nádobě smíchejte podmáslí, sůl, prolisovaný česnek a nakrájenou cibuli. Kuřecí plátky lehce osolte a opepřete a vložte do nálevu. Takto připravené ho nechte v ledničce odpočívat aspoň hodinu - pro plátky bez kosti se doporučují dvě hodiny, pro kousky s kostí až 24 hodin.

Předehřejte troubu na 220 stupňů. Jarní cibulky očistěte, rozkrojte podélně i příčně na poloviny, smíchtejte s olivovým olejem a rozložte na dno velkého pekáčku nebo hlubšího plechu.

Kuře vyjměte z marinády, osušte a položte na cibulky. Dejte do trouby a nechte péct asi 35 minut, pokud máte kuře bez kosti, jinak spíš o deset minut déle. Poté můžete kuře vyndat a cibulkám dopřát ještě závěrečných 10 minut na zhnědnutí.

Kuře servírujte na cibulkách (nebo cibulky na kuřeti), vše posypte za'atarem a pokapte citrónem. Jako přílohu jsem vybrala pečenou rýži (která se pekla v troubě společně s kuřetem).

Žádné komentáře:

Okomentovat