sobota 27. června 2020

Třímlékový dort

Své pokusy s třímlékovou mexickou specialitou vám zatajuji už více než rok. Začalo to loni na jaře při jedné z mála návštěv Honzíka v kuchyni. Výsledkem byl plovoucí třímlékový koláč. Chuťově dobrý, ale oba jsme cítili, že je něco špatně. Na obrázcích koláč nikdy neplaval, maximálně byl politý ještě trochou mléčné směsi z dekorativních důvodů. Pokračovalo to mými pokusy s různými druhy těsta i s různými způsoby polévání, až jsme s výsledkem byli oba spokojení natolik, že jsme koláč mohli podávat jako mexický dezert na závěr svatebního menu.
V době, kdy už od svatby uplynulo tolik času, že pochybuji, jestli si ještě zasloužíme oslovení "novomanželé", jsem na třímlékový koláč dostala zase chuť. V rámci mé neustálé potřeby inovací jsem tentokrát vzala jiný recept, vynechala kokosové mléko, vyměnila mango za jahody a navršila na sebe dvě patra, abych výsledku mohla říkat dort. Honzík má Mexiko stále v oblibě, takže nebylo velkým překvapením, že dezert uspěl. :) (Inspirací byla tentokrát výborná dortová kuchařka od Chez Lucie, kterou na základě svých mnohých úspěšných pokusů velmi doporučuji.)
O co tedy jde? Idea je velmi jednoduchá: upečete prachobyčejný suchý piškot. Vlhký piškot z něj vytvoříte politím mléčnou směsí složenou alespoň ze tří druhů mléka...jinak bychom mu přece nemohli říkat třímlékový. Navrch navršíte lehce oslazenou šlehačku a ozdobíte třeba nějakým ovocem. Jíte lžičkou...jinak by to asi moc nešlo.

Na 1 dort o průměru 18 cm nebo jeden koláč o rozměru 20x30 cm:
Těsto: 85g hladké mouky, 70g krupicového cukru, 3 vejce
Zálivka: 200g slazeného kondenzovaného mléka, 200g neslazeného kondenzovaného mléka, 120g smetany ke šlehání, 1 svitek skořice
Na dokončení: 250g smetany ke šlehání, 30g krupicového cukru, ovoce (např. 1 mango nebo 400g jahod), hrst mandlových plátků

Kulatou dortovou formu o průměru 18cm vyložte pečicím papírem. Bílky s cukrem vyšlehejte do pevného, lesklého sněhu. Zvlášť vyšlehejte žloutky, měly by zpevnit a trochu zbělat (trvá to cca 5 minut na vysoké otáčky). Poté je lehce vmíchejte k bílkům. Přisypte prosátou mouku, vše promíchejte a přemístěte do formy. Povrch uhlaďte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Za 20 minut upečený piškot vyndejte - měl by být na povrchu hezky zlatavý. Nechte vychladnout.

Všechny ingredience na zálivku dejte do hrnce, přiveďte k varu a za občasného míchání 5 minut vařte. Skořici odstraňte. Dortový korpus rozkrojte na dvě poloviny a umístěte do formy s vyššími okraji, která se vám vejde do ledničky. Obě části korpusu pomalu polévejte mléčnou směsí - měli byste spotřebovat úplně všechnu, nelekejte se, že je jí moc, je jí akorát.

Zalité korpusy dejte chladit aspoň na hodinu.Poté ušlehejte šlehačku s cukrem. Jednu část korpusu dejte zpět do dortové formy, potřete polovinou šlehačky a poklaďte polovinou ovoce. Vše přiklopte zbylým korpusem, opět potřete šlehačkou a ozdobte ovocem. Vršek můžete ještě posypat opraženými mandlovými plátky. Dejte ještě na chvíli chladit a pak podávejte na mexické party. :)




Žádné komentáře:

Okomentovat