úterý 25. června 2024

Pisa na závěr

Jdeme správně k šikmé věži?

V Pise už jsem byla, před 15 lety s jiným mužem, ve zcela jiné situaci... takovým místům se teď snažím vyhýbat. Jenže let z Pisy byl pro náš termín jednoznačně nejvýhodnější, a navíc neznamenal žádný dlouhý přesun - rychlík z Levanta to do Pisy zvládá za hodinu dvacet. Takže nezbývá než podniknout ještě jednu cestu k šikmé věži. 

Nábřeží řeky Arno. Chybí tu zeleň a stín.

Přijíždíme v poledne, chceme si dát pravé italské těstoviny (třeba boloňské:)), ale nakonec končíme v prvním přijatelně vypadajícím podniku...další pizza. Joník vydrží v klidu sedět tak dvě minuty, tudíž jíme velmi rychle. Ve tři chceme odložit batohy v ubytování, čekací dobu je nejjednodušší strávit na hřišti, mají tu šestkrát trampolínu, hurá. Pak už spěcháme přes půl města k věži. Očekávaný jásot se nedostavuje, dětičky vypadají, že je jim úplně jedno, jestli stojí nakřivo nebo ne...

Pisa s turisty.

Jednou tedy objedeme výstavní náměstí Zázraků s věží a katedrálou z bílého mramoru. Celé náměstí je opravdu překrásné, i bez prohlídky objektů zevnitř, na tu nemáme čas ani chuť platit ne zrovna levné vstupné. Pak už se jen chystáme na odlet. Supermarket a zmrzlina. Joník nemá dobrý den, v supermarketu se zmocní avokáda a než si toho všimneme, stihne ho trochu ohryzat. A po včerejší ochutnávce zmrzliny mu další ochutnávka nestačí - nabízenou lžičku si nenechá dát do pusy a vytrvale křičí. Až dokud mu nedám celý kelímek se lžičkou. Škoda, že ji takhle ještě neumí jíst, takže pravá italská zmrzlina končí vylitá na kočárku a Joníkovi. Je to takto nevýchovné?

Pisa bez turistů.

Poslední večeře, pravé italské rizoto do mikrovlnky, dětičky z neznámých důvodů odmítají...Není tu dětská postýlka, tak Joníka necháváme ve velké posteli a doufáme, že nebude moc cestovat. Dobalujeme, ráno čas nebude, o půl deváté chceme být na letišti. To je naštěstí vzdálené jen kilometr pěšky od ubytování - opravdu luxusní poloha. A taky malé a přehledné, stíháme i duty free, i když nástup do letadla začíná překvapivě brzy. V Praze dosedáme 20 minut před plánovaným příletem, let nezbrzdil ani Joníkův srdceryvný křik při vzletu. Až se mě letuška ptala, jestli je v pořádku...je, ale sedí u tatínka a chce k mamince. A letadlo se mu líbí jenom zvenku. Jen co jsme se s Honzou vyměnili, Joník do pěti minut usnul, zbytek letu jsem si tudíž docela užila. V Praze na letišti pak Juli zahlédla fialové letadlo - znamená to, že příště musíme letět s Wizzem. Už teď přemýšlím, kam to bude.

Příprava na odlet.

A co říct závěrem? Nečekala jsem to, ale mé cestovatelské nadšení je zpět. I když jsem si během dovolené mnohokrát říkala, proč to dělám, když nám dětičky nedopřejí ani chvíli klidu... to vytržení z každodenní rutiny jsem potřebovala. A Itálie pro nás byla parádní destinace: přátelská k dětem, ale nic nevnucující, jiná než u nás, ale ne příliš...s dobrou pizzou  i zmrzlinou.

Pouliční restaurace, děti jsou vítány.

Pokud stále váháte, jestli zahodit strach (a utratit spoustu peněz) a jet, mám tu ještě drobné zamyšlení vzniklé během častých chvil s děťátkem na břiše či na zádech. Je lepší chodit s těžkou krosnou, nebo s batoletem v nosítku?

1. S krosnou si moc nepopovídáte, s dítkem je trochu více zábavy.

2. Krosna vám neradí, kudy máte jít. Ani vám neříká, že se bojí ("mami, opatrně").

3. Krosnu sundáte a můžete si sednout a odpočívat. Dítko sundáte a můžete si sednout, ale jen dokud dítko sedí taky. Pak ho místo odpočinku honíte, aby nespadlo ze skály.

4. V krosně si nesete jídlo. K nosítku potřebujete ještě batoh s jídlem pro dva.

5. Krosna bývá na konci výletu lehčí než na začátku. Děťátko si drží svou váhu (nebo přibírá, pokud hodně papá a málo ťape).

6. Na krosnu vám stačí pláštěnka. Dítko musíte chránit proti slunci, dešti, větru a nudě.

Ty hory za to stojí.

Nepřesvědčila jsem vás? Počkejte rok a půl, bude to lepší. A naučte dítko chodit, my v tomhle zatím selhali: "nechcu ťapat" a "takhle mi to nestačí" jsou Julinky oblíbené hlášky. Doufám, že za rok už dva kočárky potřebovat nebudeme. Jen zatím nevím, kde. Ve Walesu či v Baskicku, poradíte mi?

Účastníci zájezdu.


úterý 18. června 2024

Levanto

Možná nejlepší výhled z ubytování v mém životě.

 Do rychlíku máme narozdíl od osobáku rezervovaná sedadla. Dvě. A kolik z našich dětí chce sedět rodičům na klíně? Ani jedno. Juli potřebuje vlastní sedačku, Joník asi trpí nedostatkem pohybu, takže celou hodinu jízdy vydrží běhat po vagónu. Důkladně prozkoumává třeba jídelní oddíl: tři nápojové/jídelní automaty a pár barových židliček k tomu. Ale sednout si a papat nechce. To, že jedeme podél pobřeží a místy se nabízí hezké výhledy na moře, je našim malým cestovatelům úplně jedno. Čas na koukání z okýnka tak nemáme nikdo.

Vernazzu chce vidět každý včetně nás.

Proč vlastně jedeme do Levanta? Možná jste slyšeli o oblasti Cinque Terre (pět zemí). Pět malých vesnic v Ligurii,  s barevnými domečky na útesech nad mořem. A kolem nich národní park s množstvím cest pro pěší. Jedna z nejpopulárnějších turistických oblastí v Itálii mě prvotně zaujala tím, že jsou vesničky snadno přístupné vlakem. A že se mezi nimi dá chodit pěšky. Bydlení v Cinque Terre je ale o poznání dražší než v méně populárních oblastech, a tak apartmán vybírám v sousedním Levantu. Zpětně to byla opravdu dobrá volba - Levanto samo o sobě je příjemné přímořské městečko nezasažené turistickým ruchem tolik jako slavnější pětice. Podle dostuných zdrojů to totiž vypadá, že už v první polovině května zde může být přelidněno. A to voda sotva dosahuje koupací teploty...

Přímořská pohoda v Levantu.

Pohled na Levanto z cesty do Monterossa.

V Levantu mě nalákal apartmán s úžasným výhledem na moře. Recenze zmiňují přístup výtahem. Realita je taková, že buď vyšlápnete kopec po silnici a pak sejdete cca 15 schodů, nebo se od moře svezete dvěma výtahy a pak vyjdete schodů 100. A to se ještě do výtahu náš terénní kočár vleze jen s velkými problémy. Ale ten výhled...ten je opravdu parádní, ve dne i v noci. Bydlíme v malém domečku vysoko nad mořem, před ním teráska a v ledničce lahev vína. Tu bohužel musím vypít sama. A na terásce můžeme lenošit jen když děti spí. Joník si neuvědomuje bezpečnostní rizika místního zábradlí, a tak ho před domečkem musíme střežit na každém kroku. Jednou to stejně nevyjde...propadá z vrchu schodiště bokem dolů. Situaci zachraňuje rozložený sušák na prádlo, oba přežijí bez větších škod. Nevím, jestli se mám smát nebo plakat...nebo křičet na Honzu, že mu synek utekl. Na Joníka křičet je marné, usměje se a vyráží znovu zkoušet náš postřeh. Malý kaskadér.

Ten tunel je bezva. Víc takových opuštěných železnic.

První večer jsme rádi, že stíháme před zavíračkou místní supermarket. Na hřišti je i před osmou dost dětí. Večerka se posouvá o dvě hodiny, dodržování režimu nám tu moc nejde, nevím, kdo trpí nedostatkem spánku víc. Další den máme typický přímořský program - výlet tunelem.:) Bývalý železniční tunel spojující Levanto se sousední Bonassolou a Framurou je zpřístupněný jako stezka pro pěší a cyklisty. Šest km tunelem? Ideální procházka v teplém počasí. Jsou tu průzory s krásnými výhledy na moře a občas i přístup ven. A teplota velmi příjemná. Lehce monotónní jízda uspává obě dětičky ještě před obědem, my tak můžeme sednout k venkovnímu stolečku bonassolské restaurace a v klidu vybrat dvě pizzy. Joníka probouzí vůně jídla, doma pizzu papá a tady ji nechce...asi jsme mu měli objednat kapsičku. Juli procitá také, ta se na pizzu těší už od domova a papá ji moc hezky. 

Do Bonassoly průvodce nelákají, a přitom je to tu takhle pěkné.

Tunel mezi Bonassolou a Levantem je dost plný, doufali jsme v opuštěnou minipláž a místo toho nalézáme jednu zavřenou (oprava přístupových schodů) a jednu obsazenou. Volba je jasná, mladá dvojice už si snad klidu užila dost. Julince se vlny líbí a já mám radost, že jsem ji vzala k moři už v takhle mladém věku. Joník vypadá vystrašeně a chce být jen v náručí. Doufám, že je to jen dočasný stav.

Historický okamžik.

Zpátky do Levanta dorážíme až v půlce odpoledne, jedna zmrzlina, hřiště, nákup a rychle domů, ať stihneme ještě večerní koupání, když tu mají takovou hezkou pláž. Po večeři si říkám, že by mi ke spokojenosti stačilo lehátko na naší terásce s výhledem na moře, ale nakonec jsem za procházku po pláži ráda, Juli konečně obléká plavky, Honza taky a společně zkouší "opravdové koupání" (tedy sednout si na písek a nechat se trochu smočit vlnou). Joník v koupací plence, ale stále vyděšen a unaven asi taky, tudíž tráví dobu na pláži u mě v nosítku.

Teď stezka vypadá opuštěně...ale zdání klame.

Další den jdeme zjistit, proč všichni touží navštívit Cinque Terre.. Dolů klasicky výtahem, podél pláže a pak už hlavně nahoru. Cesta do vedlejšího Monterosso al Mare vede sice těsně podél pobřeží, ale ve výšce až 300 metrů nad mořem. S dětmi v nosítkách to jde pomalu, předbíhá nás dost výletníků jen s malými batůžky či ani to ne. Dnes mi to ale nevadí: dopoledne není takové teplo a výhledy na moře se mi za dobu našeho krátkého pobytu vůbec nestihnou okoukat. Trochu mě mrzí jen to, že Honza s Joníkem zmizeli někde vepředu, a kdybych s Juli měla v kamenitém terénu nějaký problém, bude mi muset pomoci asi nějaký cizí Francouz (těch je tady opravdu mnoho, zato češtinu skoro neslyšíme). Střetáváme je až na ojedinělém rovném travnatém plácku. Joníkův klobouk byl odhozen na zem už tolikrát, že je celý špinavý, teď už bych ho na hlavu nechtěla ani já. Kousky ananasu na svačinu chutnají i těm, co ho ještě ráno odmítali (Joník je doma velký jedlík, ale tady stále není ve formě).

Na vzduchu je všechno lepší, včetně ananasu.

Cesta mi oproti předchozím výstupům na hory přijde dost pohodová, zvlášť od chvíle, co zahlédneme Monterosso s pláží dole pod námi. Klesání usnadňují schody, Juli je přes mou nelibost zdolává stylem hop a skok, Joník je docela spokojen v nosítku. Do nejseverněji položeného sídla v CT dorážíme v čase oběda, to znamená, že musíme urychleně dětičky něčím nakrmit. Zahazujeme obvyklou nerozhodnost a usedáme hned do druhé restaurace, možná spíš pekárny. V nabídce převažuje focaccia, my objednáváme dvoje lasagne a kus focaccii navíc. Joník lasagne nechce, Juli nechce ty zelené, focaccia je dobrá, ale hodně slaná...aspoň my s Honzou jsme se najedli. Čerstvě vymačkaný džus chutná všem.

Monterosso, těšíme se na loď.

Monterosso je poměrně rozlehlé, má hezkou pláž, kromě většího počtu návštěvníků nám to tu připadá podobné jak v Levantu. Však bývá také označováno jako nejvíc "family-friendly" ze slavné pětice. Chci vidět ještě sousední Vernazzu. Pěšky po placené stezce se mi nechce, pěšky přes kopec už vůbec ne, vlaky zde mají turistickou přirážku, a tak jsou odporně drahé... takže volíme loď (ta je sice dražší než vlak, ale je to zážitek navíc). Nakonec jsem ráda, že ten zážitek trvá jen 15 minut, protože se nepříjemně houpe a unavené dětičky zas nepříjemně křičí. 

Blížíme se do Vernazzy, ví o nás celá loď.

Vernazza je podle některých nejhezčí (pěkný pohled na barevné domečky u moře se skýtá už z lodi), a podle toho to tu vypadá: hlava na hlavě. Trochu klidu nalézáme jen v kostele. Pak už stoupáme hlavní ulicí (zastavujeme se jen v obchodě se suvenýry a dvěma kočkami, jediné kočky široko daleko) k nádraží schovanému zčásti v tunelu. Tam je turistické šílenství zdaleka nejhorší: vlaky mezi městečky jezdí co 20 minut, a přesto jsou přelidněné. Tohle není ta pohodová Itálie, v jaké se mi líbí...ale aspoň vím, že příště do CT jedině v lednu. (To prý není dobrý nápad, počasí může být nevlídné.)

Vernazza, rychle vystupovat...a rychle na vlak.

Večer se poprvé i já svlékám do plavek a minutu koupu v moři. Následuje poslední piknik na terase za zvuků moře. Lahev vína zůstává nedopita a olivy nedojezeny, tři večery jsou málo. Odjíždět se mi odsud nechce, přidala bych jeden pohodový koupací den. Ale jak se znám, kdybych měla den navíc, určitě bych ještě vymyslela výstup na nějaký příšerný kopec.

Tak který kopeček zdoláme příště?



pátek 14. června 2024

Janov

 Horskou část výletu jsme absolvovali a teď nás čeká přesun k moři. Z Bergama do Janova (anglicky Genoa, neplést s Ženevou) je to vzdušnou čarou 150 km, vlakem přes Milán něco přes 3 hodiny, což pro nás znamená hlavní náplň dne. Mně to tedy moc nevadí, jelikož jsem od návratu ze včerejšího výletu prakticky nejedla a spala jen trochu.

Květinová výzdoba v centru města.

Honza balí velmi velmi pomalu, na nádraží vyrážíme na poslední chvíli, takhle si tedy pohodový přesun nepředstavuji. Děti do 4 let mají v Itálii vlaky zdarma bez nároku na sedadlo, což v osobácích podle naší zkušenosti moc nevadí - místa je dost na děti i rozložené kočárky. Přestup v Miláně mě ujišťuje, že jsem udělala dobře, že jsem tohle město nezahrnula na náš itinerář - je tu strašně moc lidí a všichni někam spěchají. Dvě hodiny v dalším vlaku jsou náročné pro všechny, snad jen spolucestující na naše malé neposedy koukají s úsměvem, Itálie je k dětem opravdu přívětivá.

Tady někde bydlíme. Obydlí je podobně chaotické jako město samo - jeden pokoj modrý, druhý růžový.

Janov nás vítá jako velké a hlučné město plné aut a motorek. Moře z vlaku skoro nebylo vidět, zato terén vypadá sympaticky kopcovitě. Nejkratší cesta od nádraží Piazza Principe do nového apartmánu vede rušným tunelem. To se nám nelíbí, a tak ho obcházíme po Via Giuseppe Garibaldi - jakési tepně starého města plné honosných paláců. Všechny rychle míjíme, zvládáme krátké závěrečné stoupání a konečně máme zase vlastní pokoj. Vypadá mnohem lépe než ten minulý. Ač se snažím hned po příchodu odstranit všechny rozbitné věci z dosahu Joníkových ručiček, zapomínám na skleněnou stolní lampu. Takže ani nemáme vybaleno, a už hledáme smeták na střepy. Příště musím být pečlivější.

Parchi di Nervi.

Ani první noc v Janově neprobíhá podle mých představ. Honzíkova nevolnost se přesouvá na Joníka, ten se následně přesouvá k nám do postele, hned ráno musíme prát...Zatím tři z pěti nocí bylo někomu špatně, snad se tohle skóre nebude ještě zhoršovat. Ještě že v plánu je další odpočinkový den - seznámení s mořem. 

Pro milovníky promenád rozhodně doporučeno.

Ač je centrum Janova - přesněji oblast Le Strade Nuove lemovaná reprezentativními paláci Palazzi dei Rolli - zapsaná na seznamu Unesco, město samotné je turisty (mířícími do Říma, Florencie či Benátek) stále trochu opomíjené. Když jdete po hlavní třídě Via Guiseppe Garibaldi, nemůžete si nevšimnout řady uzounkých uliček - pro Janov charakteristických carruggi. Míří dolů do přístavu a moc se jimi nedoporučuje chodit v noci. K mému velkému překvapení tu na vyzývavé slečny v minisukních narazíte i za bílého dne, ani se nemusíte snažit. 

Na koupání to zatím nevypadá.

Rady pro turisty s dětmi zní jasně: místo do paláců máme zamířit do akvária. Já chci kromě toho dětičkám konečně ukázat moře - v okrajové části města Nervi má být pěkná pobřežní promenáda. Po líném ránu vystupujeme z vlaku až chvíli před polednem. Je po dešti, příjemně vlhko a trochu studeno. Program začínáme k radosti malých cestovatelů na obrovském dětském hřišti ve velkém místním parku. Hřiště je ještě trochu mokré a tudíž opuštěné, užívá si ho Juli i Joník na dietě. Po chvíli ale vítězí hlad, na restauraci se stále ještě necítíme, a tak nás zásobuje opět lokální pekárna. Se studenou porcí pizzy se přesouváme na lavičku na promenádě. Krásně tu šplouchají vlny, ale Joníka to bohužel neuspává, musíme zapojit ještě chůzi s kočárkem...až pak nastává chvíle klidu na oběd. Julince se asi moře líbí, mně ještě víc, takhle blízko jsem nebyla pěkně dlouho, připadám si...jako na dovolené.:)

Ani loďky se zatím nekoupou.

Pomalým tempem míříme na konec promenády, tam je maličká pláž, loďky a přístup až k moři. Juli si jde sáhnout. Honzík zase obdivuje různobarevné kytičky, kterým se zde evidentně daří (taky zkouší Juli přemluvit, ať si sáhne na kaktus, ale neúspěšně). Vysvitá sluníčko, konečně sundaváme teplý softshell a čekáme, jestli s nárůstem teploty nepřijde i chuť na zmrzlinu. Cestou zpět po promenádě zjišťuji, že na slunci je až nepříjemně horko. To nevím, co budeme dělat v dalších dnech, má být přes 20 (já ani Honza nemáme rádi teplo, klasická plážová dovolená nás vůbec neláká).

Moje první zmrzlina (melounová). Čekala skoro tři roky...

Procházkou podél moře dojdeme do malebného přístavu. Malé loďky, barevné domečky, kavárny s výhledem na moře - pohoda. Takhle nějak si představuji Cinque Terre o pár dní později. Má chuť k jídlu ještě není zpět, takže první italskou zmrzlinu ochutnávají jen Honza a Juli. Joník taky vypadá hodně přešle, ani spánek nepomáhá, trochu mi to kazí dojem z jinak moc hezkého dne. Suché pečivo papat nechce, zbývají banány a ovocné kapsičky. Ty jediné spolehivě fungují během celé dovolené, měli jsme jich vzít z domova dvakrát tolik. (V Itálii jdou koupit taky, zvlášť ve větších supermarketech. V malém Carrefouru jsem je hledala asi 10 minut, na výběr byly pouze 2 druhy.)

Fontána pro maminku. Dětičky spí.

Promenáda končí, my ještě obdivujeme vzrostlé pomerančovníky a míříme na nádraží Quinto al Mare, odkud je to na stanici Brignole v centru města jen 10 minut. Kdybychom byli v kondici, prošli bychom to podél pobřeží pěšky. V centru chci ještě vidět fontánu na náměstí Piazza de Ferrari. Juli by radši na hřiště...tentokrát se střet zájmů vyřeší tím, že děvče usne. Bohužel Joník už není spokojen ani v kočáru, ani v nosítku, takže bloumání historickým centrem rychle končíme a jdeme zpět do apartmánu.

Z terasy Castelleto. Zbožňuji takové mraky.

Po krátké pauze nasazujeme nosítka, abychom si mohli vyšlápnout spoustu schodů na vyhlídkovou terasu Castelleto. Jezdí tam i výtah - pro nadšence do neobvyklých přepravních prostředků Janov určitě doporučuji, v rámci MHD tu jezdí celkem 12 (jinde čtu 14) výtahů, 2 lanovky a jedna historická železnice k tomu. My je všechny ignorujeme a místo toho kopce zdoláváme pěšky. Výhledy jsou pak ještě hezčí.

Hurá, jdeme za rybkami.

Další den nás čeká akvárium, Julinka se na něj těší už půl roku, já trochu taky. Bohužel musím říct, že nakonec šlo o jeden z nejhorších italských zážitků. Kdo čeká klidné rozjímání mezi velkými nádržemi plnými pestrobarevných rybek, měl by si přivstat a být v akváriu na osmou. Ale to mají ještě zavřeno. My přišli na jedenáctou společně s velkými skupinami dětí. Ty se pak vždycky seskupily u jednoho akvária tak, že my vůbec neviděli dovnitř. To ale nebyl hlavní problém. U první nádrže obě dítka jásaly. Joníkovi nadšení vydrželo tak pět minut, pak začal křičet a křičel, dokud neusnul. Juli zase byla nadšená až příliš, takže zběsile běhala akváriem bez ohledu na množství dalších lidí...A když se Joník po hodině vzbudil, zase se dal do křiku. Opravdu nevím, proč se mu u mořských tvorů nelíbilo. Jinak bych myslela, že velké nádrže se žraloky či delfíny musí zapůsobit na každého.

Palma je můj oblíbený strom. Není to strom?

Po východu z akvária se Joník kupodivu trochu zklidňuje (tedy než zahlédne hřiště, kam chce on a ne my, jelikož je na přímém slunci a navíc plné dětí). Zbytek času v Janově trávíme v přístavní oblasti - kromě akvária se tu nachází mnohé další pozoruhodnosti: pirátská loď, skleněná koule Biosféra s pralesem vevnitř, panoramatický výtah Bigo, námořní muzeum s ponorkou... nám stačí chůze mezi palmami a pozorování velkých plavidel. A pak už vzhůru na nedaleké hlavní nádraží na rychlík do Levanta.

Zabloudily jsme do kostela. Nevím, do jakého.