Svačina na cesty letos asi nebude to nejvyhledávanější jídlo, viďte...Přesto jsem tyhle výborné pizza řezy pekla s úmyslem dát je do krabičky a vzít s sebou na výlet. Není potřeba jezdit daleko - stačí nejbližší les, rozhledna, možná i park. V mém případě to byla dokonce pouze nejbližší konečná stanice metra. (Ne proto, že by tam bylo něco extrémně zajímavého, ale protože tam začínala expertní trasa šifrovací hry Mezi sochami. A protože nám dala zabrat hned druhá šifra, náš oběd jsme na Hájích i zkonzumovali...vy určitě zvládnete najít lepší místo, kam s rajčátky vyrazit.)
Pokud si to dobře pamatuju, tyhle řezy jsem pekla i loni a tenkrát jely s námi do Krkonoš. Poznatky z pečení jsou pořád stejné - hodně rajčat, hodně sýra, volitelně olivy. Získáte šťavnatou vegetariánskou svačinku, která by mohla chutnat i masožravcům.
Recept pochází z kuchařky Smitten Kitchen Every Day.
Na koláč o rozměru cca 20 x 30 cm
Těsto: vaše oblíbené těsto na pizzu nebo 305 g hladké mouky, 1 a čtvrt lžičky sušeného droždí, 1 lžička soli, 190 g vody
Rajčata: 750 g cherry rajčat, 2 lžíce olivového oleje, půl lžičky soli
Navíc: 1 lžíce olivového oleje, 120 g mozzarelly, 2 lžičky sušeného oregana, 100 gramů slaného sýra (balkán / feta / salátová lučina), sůl a pepř, volitelně olivy nebo bazalka
Na těsto smíchejte ve velké míse mouku, sůl a droždí. Přidejte vodu pokojové teploty a promíchejte do soudržné koule. Pokud to nejde, přidejte ještě trochu vody. Minutku hněťte, potom mísu zakryjte a nechte 2 hodiny kynout.
Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj rajčata překrájená na poloviny, řezem nahoru. Pokapejte olivovým olejem, osolte a dejte na 90 minut do trouby vyhřáté na 150 stupňů. Po té době byste měli mít polo-sušená rajčata...pokud se vám zdají stále moc vodnatá, dejte jim ještě půl hodinky.
Před pečením samotného koláče rozehřejte troubu na 200 stupňů. Větší zapékací mísu nebo plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na poloviny, jednu z nich dejte na plech a prsty roztáhněte na požadovanou velikost.
Plát těsta poté posypte strouhanou mozzarellou, okraje nechte volné. Následují rajčátka, oregano, slaný sýr, sůl, pepř a možná i olivy nebo bazalka. Druhou polovinu těsta rozválejte / roztáhněte na podobnou velikost jako tu první. Položte ji na náplň a pokuste se spojit okraje tak, aby náplň během pečení nevytékala.
Vše lehce pokapejte olivovým olejem, který jemně vmasírujete do těsta. Pečte 25 - 30 minut, až bude koláč na povrchu zlatavý. Jezte teplé, studené nebo cokoli mezi tím.
Žádné komentáře:
Okomentovat