Těsto: 280g hladké mouky, velká špetka soli, 100ml teplé vody, 1 lžíce jablečného octa, 2 lžíce oleje, 1 vejce
Náplň: 200g ricotty (možná byste mohli zkusit i tvaroh), 100g lučiny, 40g rozdrcených piškotů nebo máslových sušenek, 400g švestek, 1 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 100g moučkového cukru, kůra a šťáva z poloviny citronu (uberte dle vašich preferencí, takto bude výsledek výrazně citronový), 1 lžíce vanilkového pudingového prášku
100g rozpuštěného másla
Začněte klasicky přípravou těsta. Smíchejte mouku se solí, přidejte zbylé ingredience, vypracujte hladký bochánek a ten nechte zakrytý utěrkou na teplém místě 30 minut odpočívat.
Mezitím nakrájejte švestky nadrobno, rozdrťte sušenky a přípravte náplň: smíchejte všechny ingredience, pudingový prášek přidejte nakonec.
Odpočaté těsto rozválejte na podsypané pracovní ploše na velmi tenký obdélník. Pokud nemáte silikonový vál, ten pak přeneste na moukou posypanou utěrku a tam ještě roztáhněte prsty na velikost 40x50 cm. Já si vystačila s pružným válem.
Připravené těsto potřete rozpuštěným máslem - část by vám měla zbýt na další potírání během pobytu v troubě. Následuje vrstva náplně, sušenky a švestky, vše téměř po celé ploše. Nakonec je třeba závin opatrně zarolovat - já nejprve přeložila okraje kratších stran, aby náplň nevytékala, a pak jsem s pomocí válu (utěrky) rolovala do úhledného válečku. Jeho povrch opět potřete máslem.
Závin opatrně přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě na 180 stupňů asi 50 minut, dokud povrch nebude hezky zlatavý. Během pečení aspoň jednou a také na konci závin ještě potřete zbylým rozpuštěným máslem.
Nechte trochu vychladnout a můžete podávat, třeba ještě posypané moučkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat