A že je dost co vylepšovat. Na zeleninu pod pokličkou podle Smitten Kitchen Cookbook jsem se chystala už od doby, co jsem touhle kuchařkou poprvé listovala. Vlastně nevím, proč jsem se k akci odhodlala zrovna teď, ve zcela nevhodné roční době - na počátku léta bych přece měla připravovat samé saláty, cukety a špagety s rajčátky...a já si místo toho vyberu esenci podzimu. Fazole, kapusta, slanina, mrkev, to vše obalené výbornou hustou omáčku a zapečené pod vrstvou křupavého máslového těsta. Už je načase, abych dostala tu sadu zdravých kuchařek, co mi maminka už nějakou dobu slibuje. :)
Samotnou akci jsem díky rannímu lenošení začínala až někdy kolem půl dvanácté. Díky tomu jsem neměla dramatické ráno, ale spíše poledne. Neznalá možných komplikací při zapékání "pot pies" (nenacházím obdobný český výraz, který by se mi líbil) jsem vzala velmi zřídka používané obdélníkové jednoporcové zapékací misky, které jsem si kdysi v záchvatu nadšení koupila v Ikee, rozmístila jsem do nich zeleninovou směs a vše schovala pod pokličku z těsta. V té jsem udělala úhledné větrací otvory a vše umístila na mřížku do trouby, akorát se tam vešly. V ten moment ještě nic nenasvědčovalo blížící se katastrofě.
O pět minut později jsem zaslechla divný zvuk. O další chvíli později jsem se podívala do trouby, kde to vůbec nevypadalo tak, jak by mělo...část těsta přilepená zvenku mističek začala odpadávat přímo na dno trouby a tam se velmi rychle pálila. Takže jsem bleskurychle troubu vypnula, pod mřížku umístila plech s pečícím papírem, kusy těsta ze dna trouby odstranila, vše zase zapnula a modlila se, aby zbytek pokliček už zůstal tam, kde má...Co jsem asi udělala špatně - výměna pár surovin v těstě? Příliš natenko vyválené pláty? Špatně tvarované zapékací misky? Všechno je možné. Zbytky těsta na dně trouby daly vzniknout nepříjemnému kouři, ale jinak už vše pokračovalo normálně a nakonec jsem si pochutnala i tak. Trochu překvapivě. :)
Na 4 poctivé misky:
Těsto: 250g hladké mouky, půl lžičky soli, 180g másla, 200g zakysané smetany, 1 lžíce bílého octa, 4 lžíce studené vody
Náplň: 2 plechovky fazolí, 100g slaniny, 3 jarní cibulky, 2 mrkve, 250g kapusty, 2 stroužky česneku, pár větviček tymiánu, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce mouky, 50g másla, 750ml zeleninového vývaru
Navíc: 1 vejce
Začněte přípravou těsta. Smíchejte mouku se solí, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a propracujte na drobenku. Poté přidejte směs zakysané, vody a octa. Rychle zpracujte na soudržné, nepříliš lepivé těsto. Zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu do ledničky.
Přípravu zeleninové směsi začněte opečením kostiček slaniny na lžíci olivového oleje. Nechte ji trochu zhnědnout a pustit tuk, pak ji vyjměte z pánve na papírovou utěrku. Přidejte druhou lžíci oleje a opečte na kostičky nakrájenou mrkev a cibulku (jen bílou část), zabere to tak 8 minut. Poté přidejte plátky česneku, opékejte další minutku, přidejte kapustu nakrájenou na proužky a opékejte, dokud kapusta nezměkne. Přidejte tymián, opepřete a jemně osolte (podle toho, jak máte slaný vývar).
Zeleninu přidejte ke slanině. Na uvolněné pánvi rozehřejte máslo, přidejte mouku a chvíli pražte, než jíška začne malinko zlátnout. Poté zalijte naběračkou vývaru a míchejte, dokud se vše nespojí. Takhle postupně pokračujte i se zbylým vývarem, po pár naběračkách už můžete přidat celý zbytek naráz. Za častého míchání přiveďte omáčku k varu a provařte 10 minut. Poté do pánve vraťte zeleninu, promíchejte a dochuťte.
Hotovou směs rozdělte do 4 zapékacích nádob - lepší asi budou kulaté. Vychlazené těsto také rozdělte na 4 kusy. Každý z nich vyválejte na dobře pomoučněné pracovní ploše na velikost o pár cm větší než je vaše miska. Její okraje potřete rozšlehaným vejcem a k němu přitiskněte pokličku z těsta. Doprostřed vyřízněte větrací otvory a pokličku potřete vejcem.
Pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 30 minut, až bude poklička krásně zlatavá (a křupavá).
Žádné komentáře:
Okomentovat