Teoreticky bych řekla, že jde o skvělý způsob, jak transportovat jahody na výlet. :) Láká mě také přidat k jahodám trochu rebarbory, ale obávám se, že to už letos nestíhám.
Na 10 kapsiček:
Těsto: 120g krémového sýra, 120g másla, 180g hladké mouky, špetka soli, 1 malé vejce na potření, případně krystalový cukr na posypání
Náplň: 250-300g jahod, 40g krupicového cukru, lžička vanilkového extraktu, půl lžičky skořice, čtvrt lžičky mletého kardamonu, 1 lžíce kukuřičného škrobu rozmíchaná ve 2 lžících vody
Máslo a sýr pokojové teploty, mouku a sůl promíchejte nejprve třeba v robotu, nebo ručně vidličkou. Až se těsto začne spojovat, pokračujte ručně, dokud nezískáte kouli hladkého těsta. Tu zabalte do fólie a dejte na hodinu odpočinout do ledničky.
Jahody nakrájejte na kousky, přidejte cukr a na středním plameni za častého míchání vařte deset minut, aby se jahody alespoň částečně rozvařily. Přidejte koření, vanilku a škrob, ztlumte plamen a dále míchejte, dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout.
Na moukou posypané ploše těsto rozválejte na placku a rozkrájejte na deset podobně velkých dílů. Na každý dejte pořádnou lžíci náplně a okraje důkladně spojte. Kapsičky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a volitelně posypte hrubším cukrem. Je dobré udělat seshora každé kapsičky otvor, kudy bude odcházet pára.
Pečte v troubě na 180 stupňů 25-30 minut, aby kapsičky hezky zezlátly.
Žádné komentáře:
Okomentovat