Na 1 koláč (klasická kulatá forma, průměr 23 cm):
Těsto: 210g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 140g másla
Rebarbora: 1000g rebarbory (recept říká 300...ale prý je to málo), 100g cukru krupice
Drobenka: 40g másla, 40g cukru krupice, 80g polohrubé mouky
Karamel: 100g cukru krupice, 100ml rumu, 100ml smetany
Z mouky, másla a moučkového cukru vytvoříme těsto, zformujeme kouli, zabalíme do fólie a dáme asi na hodinu do lednice.
Rebarboru oloupeme, nakrájíme na kousky a v hrnci smícháme s krupicovým cukrem a trochou vody. Dusíme doměkka.
Máslo, cukr a mouku propracujeme na drobenku a odložíme do ledničky.
Těsto na pomoučněném vále rozválíme a opatrně přeneseme do formy. Dno propícháme vidličkou. Na těsto rozložíme dušenou rebarboru a posypeme drobenkou. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů dozlatova.
Chvilku před dopečením koláče na pánvi na mírném ohni rozpustíme cukr na karamel, zalijeme rumem a poté smetanou, rozmícháme a touto směsí koláč přelijeme. Necháme vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat