Na 1 dort o průměru cca 17 cm:
Těsto: 230g hladké mouky, čtvrt lžičky soli, půl lžičky prášku do pečiva, půl lžičky skořice, trocha mletého hřebíčku, 100g tmavého cukru (já měla muscovado), 1 lžíce medu, 115g másla, 1 vejce
Krém: 350ml šlehačky, 240g krémového sýra, kůra z půlky citrónu, cca dva balíčky vanilkového cukru
Náplň: čerstvé ovoce na tenké plátky NEBO dobrá zavařenina NEBO ovocná omáčka (ovoce, škrob, citronová šťáva, maličko cukru, voda).
Placičky, které budou tvořit základ dortu, můžete připravit klidně pár dní předem. Změklé máslo utřete s cukrem. Pak přidejte vejce a med, promíchejte. Dále přidejte zbytek ingrediencí, utvořte hladkou hmotu a dejte na chvíli chladit do ledničky, bude se vám s ním pak lépe pracovat.
Pak těsto rozdělte na šest dílů a každý vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plochu, z které půjde vykrojit cca 17cm velké kolečko. Pečte podle velikosti trouby ideálně po dvou, každou várku 8 minut, v troubě předehřáté na 175 stupňů. Ihned po vytažení z trouby těsto ořízněte na stejně velká kolečka - pomůže vám vhodný talíř či miska.
Na krém nejprve prošlehejte sýr pokojové teploty s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pak pomalu přilévejte šlehačku, nejdřív míchejte ručně a pak vyšlehejte elektrickým šlehačem na hladký, pevný krém. Ochutnejte a případně upravte množství cukru a citrónu.
Já dort plnila višňovou omáčkou, ale pokud máte vhodné pevné ovoce, stačí nakrájet ho na hodně tenké plátky.
Sestavování by mělo proběhnout několik hodin před konzumací, aby sušenky stihly nasáknout vlhkost krému a ovoce a změknout, ale zase ne moc.
Každý plát nejprve potřete částí krému, poklaďte ovocem, na to umístěte další plát a pokračujte. Pokud používáte zavařeninu, obraťte pořadí - plát, zavařenina, krém. Sestavený dort ihned dejte chladit do ledničky. Já ho nechala odpočívat přes noc a druhý den byl zcela měkký a připravený ke konzumaci.
Žádné komentáře:
Okomentovat