Na 1 koláč:
Těsto: 270g hladké mouky, 2 lžíce moučkového cukru, 130g másla, 2 žloutky, 60ml ledové vody, špetka soli
Náplň: 1kg švestek, 100g cukru (já měla tmavý muscovado), 1 lžička skořice, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 50g másla
Smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte kostky másla a prsty propracujte na drobenku. Poté přidejte žloutky a ledovou vodu a vypracujte hladké těsto, kdyby hodně lepilo, přidejte ještě trochu mouky. Zabalte do folie a dejte do lednice alespoň na půl hodiny chladit.
Švestky nakrájejte na čtvrtiny či menší kusy. Promíchejte se skořicí, zázvorem a kukuřičným škrobem.
Odpočinuté těsto rozdělte na dva nestejně velké kusy. Ten větší (cca 2/3) rozválejte na pomoučněné ploše na placku a poté přeneste do koláčové formy (nemusí být vymazaná). Těsto by mělo pokrýt dno a boky formy. Na něj naneste švestkovou náplň, tu ještě poklaďte plátky másla a výtvor dokončete mřížkou ze zbytku těsta. Přebytečné těsto odřízněte. Povrch koláče potřete rozšlehaným žloutkem a posypte krystalovým cukrem.
Koláč pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů dvacet minut, pak ztlumte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 30 - 40 minut, kdyby povrch příliš zhnědnul, koláč zakryjte alobalem.
Pak nechte několik hodin chladnout, aby náplň trochu ztuhla - ale když se koláč během konzumace rozpadne, žádná katastrofa to není. Výsledný dojem můžete umocnit ještě vanilkovou zmrzlinou. :)
Žádné komentáře:
Okomentovat