Milé haloumi mi vydrželo v ledničce určitě aspoň měsíc, než nadešla jeho chvíle. Vymyslela jsem, že by se mohlo dobře vyjímat v zeleninových špízech, které místo na grilu upeču v troubě. Návod mi poskytl sám slavný Jamie.
Až na strach o to, zda pečící papír přežije žár grilu, nakonec vše dopadlo výborně: haloumi se rozteklo tak akorát, zelenina se rychle a vydatně opekla a vzniklo krásně barevné, lehké, letní zeleninové jídlo. Vypadá to, že týdenní pauza od vaření díky pobytu v Irsku mi nijak neuškodila. :)
Na 8 špízů:
8 dřevěných špejlí s hrotem, 16 cherry rajčat, 250g sýra haloumi, 1 červená cibule, 1 malá cuketa, 1 žlutá paprika, 250g žampionů, 2 lžíce olivového oleje, lžíce sušeného oregána, lžička citronové kůry, trochu chilli flakes, pepř a sůl
K podávání: rýže, čerstvá zelená petrželka
Špejle namočte do studené vody, abyste se pak nemuseli bát nechat je chvíli v troubě.
Cibuli nakrájejte na klínky, papriku na čtverečky, cuketu na půlkolečka, velké žampiony na poloviny, haloumi na kostičky. Vše dejte do větší mísy a opatrně promíchejte s olivovým olejem, oreganem, citronovou kůrou, solí, pepřem a podle chuti a odvahy ještě trochou chilli. Nechte chvilku odležet či marinovat (říkejte tomu jak chcete).
Pak napichujte střídavě zeleninu, houby a sýr na špejle. Pokud vám nějaké suroviny zbydou, nevadí - můžete upéct v troubě na plechu vedle špízů. Připravené špízy dejte na plech, zbylou zeleninu rozmístěte okolo a pečte 10-15 minut na horní úrovni trouby přímo pod grilem na 220 stupňů.
Jako přílohu doporučuji (moji, tatínkovu) pečenou rýži.
Žádné komentáře:
Okomentovat