Poznámka pro muže: originál receptu pochází z povedené kuchařky s názvem Když vaří táta...takže se nebojte a klidně se pusťte do vaření taky.
Na 1 pekáček této syté dobroty:
500g těstovin, 500ml mléka, 200g sýru čedar/45% eidam/co máte doma, 50g másla, 50g hladké mouky, 1 cibule, 2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě, hrst mražené kukuřice, hrst mraženého hrášku, 1 lžička dijonské hořčice, sůl, pepř
Možné modifikace: jedna z mých konzerv tuňáka byl vlastně tuňákový salát - ničemu to nevadilo. A místo mraženého hrášku jsem měla mražené fazolky - i to recept snesl bez pohromy.
Těstoviny uvařte standardním postupem ve vroucí vodě tak, aby zůstaly pevné na skus.
Připravte krémovou omáčku, která by si mohla nejspíš říkat bešamel: na mírném ohni zahřejte na pánvi máslo, přidejte mouku a míchejte, aby směs mírně zhnědla. Poté do jíšky po částech přilévejte mléko. Hodně míchejte a sledujte, jak směs hezky houstne (může to trvat třeba 15 minut). Nakonec přidejte hořčici, cibuli pokrájenou nadrobno, zeleninu a polovinu sýra, nastrouhanou.
Uvařené těstoviny přidejte k této směsi, dobře promíchejte.
Do zapékací nádoby dejte nejdříve na dno okapaného tuňáka, pak přidejte veškerý obsah pánve a nakonec posypte zbytkem sýra. Dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte, dokud se sýr neroztaví a povrch trochu nezezlátne, tak 20 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat