Většinou se mi nestává, že bych nevěděla, co tu psát. Ale dnes jsem narazila na problém už při vymýšlení názvu... Začneme tedy od zdroje. Inspirací byl jako poměrně často Apetit a jeho předposlední recept nazvaný Lički lonac - hrnec od řeky Liky. Jenže...nechci předstírat, že jsem nedávno uvařila klasické jídlo chorvatské kuchyně, když jsem v Chorvatsku nikdy nebyla, a kdybych nečetla už zmiňovaný časopis, ani bych nevěděla, že nějaká řeka Lika existuje. Navíc jsem klasicky byla ve výběru surovin značně benevolentní. Vzniklo výborné pomalu dušené jídlo obsahující maso a zeleninu, množstvím tekutiny někde na rozhraní mezi polévkou a nepolévkou. Takže pomalu pečený hrnec.
Když jsem pak spokojeně dojedla druhou večeři a v rámci čekání na to, až to samé zvládne i Honzík, zvládla umýt nádobí i sundat prádlo, uvědomila jsem si, že mé nadšení nejspíš nebude sdílené. Bohužel...asi se budeme muset podívat až k Lice, jestli mu to v autentické formě na jejích březích nebude chutnat lépe. Ale jak znám Honzíka, moc velkou naději bych v to nevkládala. Doufám, že vás toto přiznání neodradí....
Na 4 poctivé porce:400g hovězí kližky, 400g vepřové krkovičky, 500g brambor, 1 kedlubna, 250g menších rajčat, čtvrt hlávky červeného zelí, 1 mrkev, 1 žlutá papřika, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 3 bobkové listy, 2 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř, sklenička červeného vína, 400 ml zeleninového vývaru
Seznam surovin prosím neberte moc závazně, je tu velký prostor pro variaci v druzích zeleniny, masa i tekutin. Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy, cibuli pouze rozpulte, česnek nechte v celku. Maso taktéž nakrájejte na velké kusy.
Vezměte litinový hrnec a do něj rozložte nejprve všechnu zeleninu, poté maso. Přihoďte koření a zalijte vínem / vývarem. Maso v mém případě nebylo zpočátku vůbec ponořené, ale postupně pustila vodu zelenina a najednou bylo vláhy dostatek.
Přiklopte poklicí a dejte do trouby vyhřáté na 120 stupňů. Pečte zhruba 4 hodiny, až je maso dokonale měkké. Můžete podávat s kouskem čerstvého pečiva. Nevím, jestli se mi to jen nezdálo, ale druhý den mi vše chutnalo ještě víc. :)
Žádné komentáře:
Okomentovat