Přiznávám, stejně jsem jich do části koláče pár zkusila propašovat - a pak se nemohla rozhodnout, jestli je to lepší s nimi nebo bez nich. Takže klidně experimentujte, s jahodami i jablíčky, já zkusila ovoce rozprášit po povrchu, ale mohlo by to vyjít i s ovocem mezi korpusem a drobenkou. Doporučuji přidat tento recept do kategorie "co dům dal":)
Na 1 formu o rozměrech cca 35x25 cm:
Těsto: 115g másla, 80g krupicového cukru, 60ml mléka, 360g zakysané smetany, 2 velká vejce, 345g hladké mouky, 1 lžička vanilkového extraktu, 7g sušeného droždí, půl lžičky soli
Drobenka: 120g rozehřátého másla, 90g hnědého cukru, 1 lžička skořice, čtvrt lžičky soli, 220 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva
Navíc moučkový cukru na poprášení.
Všechny ingredience na těsto (ideálně o pokojové teplotě, ale já to nedodržela a katastrofa se nestala) míchejte ve velké míse či s pomocí mixéru, až vznikne hladká směs, a pak ještě dvě minuty. Zakryjte potravinovou fólií a nechte 60 minut na teplém místě kynout (těsto moc nenakyne, nevadí to).
Na drobenku smíchejte máslo, cukr, skořici a sůl a pak postupně přidávejte mouku s práškem do pečiva. Prsty propracujte do drobivé směsi.
Formu na koláč vyložte pečicím papírem. Jako první vrstvu použijte drobenku - trochu ji na dně formy přimáčkněte. Druhá vrstva bude těsto - opatrně ho naneste na drobenku a povrch zarovnejte.
Nechte přikryté ještě 30 minut kynout, pak pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 40-45 minut, až na párátku po vpichu neulpí drobečky těsta.
Hotový koláč nechte pět minut vychladnout, pak opatrně překlopte, aby skončil drobenkou nahoře. Lehce poprašte moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy.
Žádné komentáře:
Okomentovat