Dezert jsem nakonec ochutnala jako sladkou tečku po výborném obědě u babičky, ale myslím, že bych ho byla schopná jíst každé ráno. A možná i puding samotný, bez těch ostružin nahoře. :)
Na 4 skleničky:
Puding: 130g bílé čokolády, 3 lžíce kukuřičného škrobu, půl lžíce cukru, špetka soli, 530ml plnotučného mléka, půl lžičky vanilkového extraktu
Přeliv: 100g ostružin (ideálně čerstvých, ale ty já neměla), 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce cukru, 30g másla, 1 vejce
V misce smíchejte škrob, cukr a sůl. Přilijte mléko, dobře promíchejte a nad vodní lázní zahřívejte za občasného míchání tak dlouho, až směs zhoustne - asi 15 minut. Přidejte nalámanou čokoládu a ještě pět minut zahřívejte a míchejte. Měl by vzniknout hustý krém. Odstavte, vmíchejte vanilkový extrakt a rozdělte do misek.
Na ostružinový přeliv (blackberry curd, chcete-li) rozmixujte všechny ostružiny a výslednou směs přepasírujte přes síto, abyste se zbavili zrníček. Pyré smíchejte s citrónem, cukrem, vejcem, přidejte máslo na kostičky a zahřívejte tak pět minut, než směs trochu zhoustne a na povrchu se objeví bublinky.
Na puding nalijte tenkou vrstvu ostružinové omáčky a nechte alespoň hodinu vychladit.
Žádné komentáře:
Okomentovat