Na zhruba dvě krabice koláčků (odhadem 100 ks)
Těsto: 500g hladké mouky, 500g polohrubé mouky, 1 kostka droždí, 5 lžic krupicového cukru, 4 žloutky, 160g másla, půl lžičky soli, 660ml mléka
Náplň: 750g jaroměřického tvarohu (v kostce), případně jiný tvaroh, z kterého vymačkáte vodu, 4 žloutky, rozinky dle chuti
Navíc: povidla, drobenka (např. 100g polohrubé mouky, 100g másla, 100g cukru), máslo na potření
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Smícháme jej se zbytkem mléka, moukou, žloutky, solí a cukrem. Přidáme máslo na kostičky a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě cca 2 hodiny kynout.
Tvarohovou náplň připravíme smícháním všech ingrediencí. Těsto po vykynutí rozválíme na pomoučněném vále, nakrájíme na čtverečky, na každý položíme trochu náplně a rukou zabalíme do kuličky. V té shora uděláme důlek a do něj umístíme trochu povidel. Koláče klademe na plech vyložený pečicím papírem a zachováváme mezi nimi drobné rozestupy, aby se neslepily k sobě.
Připravené koláčky posypeme drobenkou a dáme péct do trouby vyhřáté na 165 stupňů hezky dozlatova asi 25-30 minut. Po upečení potřeme okraje koláčků máslem pro větší lesk.
Až vyzkouším, doplním tipy a triky...tak snad se vám povedou i bez nich.
Žádné komentáře:
Okomentovat