Proto jsem se rozhodla vám představit tento mnoha léty prověřený recept na tvarohové řezy. Když mi dnes babička předložila recept a popisovala jeho úpravy, zjistila jsem, že léta v tomhle případě vedla ke zjednodušení již tak jednoduchého postupu (vymizela hodina v ledničce, potření rozšlehaným vejcem, tuk v tvarohové náplni a vytváření sněhu z bílků). Znamená to, že jsou všechny tyhle procedury při pečení zbytečné? :) Nevím, možná bych někdy mohla zkusit upéct originální verzi, jestli by nebyla ještě lepší...ale i tak je to oblíbený zákusek mého tatínka, který jinak moc na sladké není, takže je navíc jistá šance, že tenhle kousek bude jíst i váš jinak odmítavý přítel/manžel/spolubydlící (nebo vy sami, pokud se tohle chystá upéct nějaký muž). Ale stoprocentní to rozhodně není. :)
Z mého pohledu jsou velká nevýhoda těchto řezů okraje, kam se nedostane tvarohová náplň. Pokud spravedlivě nakrájíte dezert na řezy hned po upečení, získáte řezy tří kategorií, z nichž já silně preferuji ty bez kraje. Pokud dezert krájet nebudete, riskujete, že z něj strávníci vytvoří řezy tak, že kraje zbydou. Já to tak dělám a stydím se za to jenom trošku.
Na 1 plech:
Těsto: 400g hladké mouky, 100g krupicového cukru, 250g hery, 2 vanilkové pudinky, 1 prášek do pečiva, 3 žloutky, 4 lžíce mléka
Tvarohová náplň: 3 polotučné tvarohy z vaničky, 1 žloutek, 4 bílky, 100g moučkového cukru
Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a pudingovými prášky. Přidáme heru nakrájenou na kostičky a žloutky rozkvedlané v troše mléka. Zpracujeme těsto. Hmotu rozdělíme na dvě nestejně velké části a obě rozválíme na plát velikosti plechu.
Tvarohovou náplň vytvoříme smícháním všech ingrediencí (množství cukru upravte podle vaší chuti).
Na plech vyložený pečicím papírem položíme silnější plát, rovnoměrně potřeme tvarohovou směsí a nahoru dáme zbylý plát. Okraje dobře utěsněte, ať tvaroh nevytéká. Pečeme v troubě předehřáté na cca 200 stupňů 15 minut, pak ztlumíme na 175 stupňů a pečeme ještě cca 20 minut dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat