O něco méně dramatický je příběh polévky s červenou čočkou. Tu jsem zvládla už několikrát uvařit tak, že bych ji bez velkého rozmýšlení nabídla i nečekané návštěvě. Ale až dnes mi přišlo, že se vše opravdu vydařilo. Mám podezření, že za to může ta spousta indického koření, které jsem do polévky přidala - a také postupně budované poznání, že jen napůl rozmixovaná polévka mým chutím vyhovuje mnohem více než jednolitý krém.
Na 4 porce:
210g červené čočky, 1 velká cibule, 1 velká mrkev, 2 stroužky česneku, 3 cm kousek zázvoru, 150g rajčatového pyré (nebo sekaných rajčat z konzervy), 1 litr vody, 1 lžička kurkumy, 1 lžička garam masaly, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička římského kmínu (mletého), 1 lžička soli, špetka kajenského pepře, 3 lžíce oleje
Na dozdobení: 3 lžíce oleje, 1 lžička hořčičných semínek, 1 lžička římského kmínu (vcelku), hrst zelené petrželky či v lepším případě koriandru
V dostatečně velkém hrnci na oleji na středním plameni opékejte cibuli nakrájenou na větší kostičky, česnek na plátky a zázvor nasekaný nadrobno. Zhruba po pěti minutách přidejte kostičky mrkve, ještě chvilku opékejte a pak přihoďte všechno koření (množství můžete upravit podle svých preferencí, takto je polévka spíše výrazně kořeněná): kurkumu, garam masalu, římský kmín, koriandr, kajenský pepř i sůl. Na mírném plameni minutku míchejte, aby se koření hezky rozvonělo.
Poté přidejte rajčata, ještě dvě minuty opékejte a následně zalijte horkou vodou a přidejte čočku. Přiveďte k varu a nechte tak dvacet minut mírně pobublávat.
Poté můžete ochutnat a dochutit. Doporučuji několik sběraček polévky rozmixovat a vrátit ke zbytku: získáte tak hustý, ale ne homogenní produkt.
K podávání si připravte nasekanou zelenou bylinku a opečené koření - ve třech lžících oleje opékejte tak dlouho, než hořčičná semínka nezačnou nadskakovat. Ihned použijte. Polévku můžete také lehce pokapat citrónem, ale mně to přišlo zbytečné. Pokud máte po ruce chléb naan k přikusování, neváhejte. :)
Žádné komentáře:
Okomentovat